ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνολάκης: «Θα φτάσουμε σχεδόν στο επίπεδο της Καλιφόρνια με δύο εποχές»

Συνολάκης: «Θα φτάσουμε σχεδόν στο επίπεδο της Καλιφόρνια με δύο εποχές»

Ακραίες διακυμάνσεις στον καιρό δείχνουν τα επιστημονικά μοντέλα, σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κώστα Συνολάκη.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως «από τις προβλέψεις και εκτιμήσεις που γίνονται για την Ελλάδα είναι ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σχεδόν στο επίπεδο της Καλιφόρνια με δύο εποχές» με την Άνοιξη και το Φθινόπωρο σχεδόν να εξαφανίζονται.

Συνέπεια είναι ο επηρεασμός της «βιοποικιλότητας, ακόμα και αυτό να το καταπιούμε, η μεγαλύτερή μας πρόκληση είναι αυτό που θα συμβεί στο φυσικό περιβάλλον, πως θα αλλάξουν οι εποχές».

«Το 2019 είχαμε ραγδαία πτώση παραγωγής στο ελαιόλαδο στην Κρήτη. Αναπτύχθηκε ο δάκος, επειδή οι θερμοκρασίες ήταν ακραίες για περίοδο πολλών μηνών», σχολίασε.

Στο χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνεται σε μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών για το κλίμα, προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας 2 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050 στην Αττική. Όπως είπε ο κ. Συνολάκης, γίνονται προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος στον 1,5 βαθμό.

«Προκαλούνται ακραίες διακυμάνσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα» με την άνοδο της θερμοκρασίας στο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη.

Στο συγκεκριμένο σενάριο για την Αττική, σε περίπτωση που τελικά ανέβει η θερμοκρασία 2 βαθμούς, θα έχει 60 μέρες το χρόνο καύσωνα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος. Αυτό που ζούμε τώρα (σ.σ. ψυχρή λίμνη) είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο» είπε μεταξύ άλλων.

«Αν πριν από 10 χρόνια μας λέγατε ότι θα είχατε 40 βαθμούς στην Ελλάδα τον Μάιο δεν θα σας πιστεύαμε. Επιστημονικά μοντέλα δείχνουν ακραίες διακυμάνσεις με πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ελάχιστες βροχοπτώσεις» ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ