ΑρχικήΕπικαιρότηταΣΥΡΙΖΑ: Φόβοι για εκλογικό αιφνιδιασμό

ΣΥΡΙΖΑ: Φόβοι για εκλογικό αιφνιδιασμό

Θεωρητικά στην Κουμουνδούρου δεν ζητούν εκλογές γιατί ξέρουν ότι δεν γίνονται όταν της ζητά η αντιπολίτευση και δηλώνουν βέβαιοι πως όποτε και αν γίνουν θα τις κερδίσουν. Αλλά, τις φοβούνται. Τις προηγούμενες ημέρες οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έβαζαν την… πινέζα στον Μάιο του 2022, με την αιτιολογία ότι “ο Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι μετά από τα όσα συνέβησαν φέτος”. 

Από χθες το απόγευμα, όμως, στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ διακινείται και μία δεύτερη άποψη που θέλει τις εκλογές να γίνονται αιφνιδιαστικά τον… Οκτώβριο! Γιατί η πανδημία δεν δείχνει τα δόντια της και η οικονομία αντέχει, σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο. “Δεν θα βρει άλλη τέτοια ευκαιρία η ΝΔ” λένε χαρακτηριστικά. Οι πιο προωθημένοι μάλιστα, έχουν ήδη ξεσκονίσει τις επαφές τους με δημοσιογράφους,  ώστε να κλείσουν και τις απαραίτητες τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ενώ βουλευτής επαρχίας δήλωσε σε συνάδελφό του ο οποίος ήθελε να συναντηθούν ότι δεν έχει χρόνο γιατί είναι στην εκλογική του περιφέρεια! 

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος. Άλλωστε, όποτε και να γίνουν οι εκλογές ο ίδιος θα υποστηρίξει πως αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης. Για καλό και για κακό πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να πυκνώσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις τις εβδομάδες που έρχονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει και ορισμένες περιοδείες, συνεχίζοντας μία πρακτική που υιοθέτησε την περασμένη Άνοιξη, όταν και πάλι στην Κουμουνδούρου υπήρχαν εκτιμήσεις για καλοκαιρινό εκλογικό αιφνιδιασμό.

Οι συνεργάτες του συγκρίνουν κάθε δημοσκόπηση που παραλαμβάνουν με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 και προσπαθούν να εντοπίσουν τις πρωτοβουλίες που θα κρίνουν κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Με τη σκέψη ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θέλουν να πετύχουν το μεγαλύτερο δυνατό σκορ, ώστε να έχουν ελπίδες να μπλοκάρουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ή και να έχουν την πρωτοβουλία για να σχηματίσουν οι ίδιοι. Προφανώς και δεν δέχονται τις έρευνες της κοινής γνώμης οι οποίες δείχνουν το κυβερνών κόμμα στα όρια της αυτοδυναμίας, γεγονός που θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές και να κερδίσει μία ακόμη τετραετία.