Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Τα μέτρα που εξετάζονται για τους χούλιγκαν

29 mins read

Με τις εξελίξεις στην δολοφονία του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της αγάπης του για τον Άρη, το θέμα του χουλιγκανισμού έχει έρθει στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ, με την κυβέρνηση να αναζητά δραστικά μέτρα.

Έτσι, η οπαδική βία θα βρεθεί σήμερα στις 9:30 το πρωί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά και στο θεσμικό επίπεδο και στο επίπεδο της δουλειάς των διωκτικών Αρχών», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με την ertnews.gr.

Πρόσκληση σε διάλογο σε ΠΑΕ και Συνδέσμους Οπαδών

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει εκπρόσωπους των ΠΑΕ αλλά και των συνδέσμων οπαδών, προκειμένου να συζητήσουν για το πως μπορεί να υπάρξει εξυγίανση και να μην θρηνήσουμε άλλη φορά θύματα.

Αυστηρά μέτρα και εφαρμογή όσων ήδη έχουν ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξετάζεται:-Η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον αποτελεσματικό έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. Εφόσον οι Ομάδες ως Ενώσεις δεν ελέγχουν τους Συνδέμους, η χρηματοδότηση τους να μειώνεται.

-Αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων για τους Συνδέσμους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, κατά κοινή ομολογία, δεν εφαρμόζεται…

-Στις “καλένδες” φαίνεται να έχει παραπεμφθεί και η εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA, το οποίο εμπεριέχει και ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η UEFA έχει από καιρό εκφράσει με επιστολή της τη δυσαρέσκεια της στην Ε.Π.Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) για το θέμα αυτό.

Το «νομικό οπλοστάσιο»
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη με δύο νόμους θεσπίστηκε πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2019 ( ν. 4639/2019):

– Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

– Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.

– Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2021 (ν.4809/2021):

– Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.
Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

– Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

– Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να εκπροσωπεί κεντρικά τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με θεσμικούς φορείς.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι “όπλο” στην καταπολέμηση της “οπαδικής βίας” είναι και οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, με την αυστηροποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη το “νομικό οπλοστάσιο” και πιθανώς θα εμπλουτιστεί, το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται για άλλη μία φορά, είναι η… εφαρμογή των νόμων αλλά και η συνεργασία με την UEFA στην τήρηση των κανόνων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα