ΑρχικήΕπικαιρότηταΤ. βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελετουργικό, τα μέτρα, η προετοιμασία και οι καλεσμένοι...

Τ. βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελετουργικό, τα μέτρα, η προετοιμασία και οι καλεσμένοι – photo & video

Οι τελευταίες λεπτομέρειες κανονίζονται τώρα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του τελετουργικού αναφορικά με την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, στην Ελλάδα όπου έζησε τα τελευταία χρόνια κι άφησε την τελευταία του πνοή.

Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο βασιλικό νεκροταφείο στο Τατόι, στο σημείο που ο ίδιος ήθελε, δίπλα τους τάφους της μητέρας του, Φρειδερίκης, και του πατέρα του, Παύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου. Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα.

 

 

 

 

Το πρωτόκολλο

Κατά την εξόδιο ακολουθία δεν θα αποδοθούν τιμές κι έτσι δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ιδιωτών. Η τέως βασιλική οικογένεια έχει αποφασίσει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο για τις περιπτώσεις των υψηλών καλεσμένων της κατά την είσοδο στη Μητρόπολη. Έτσι οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους. Στη Μητρόπολη δεν αναμένεται να κλείσουν δρόμοι, ωστόσο θα γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να μη δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα.

Νωρίτερα αποφασίστηκε από τις 6 έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας η σορός του να βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, ενώ οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να μεταβούν για αυτές τις ώρες στο παρεκκλήσι δίπλα από τον ιερό ναό.

Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν δίνουν δυνατότητα για περισσότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες κατά την επίσκεψη τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά, ήθελαν να συζητήσουν και να εξασφαλίσουν την επιθυμία του τέως μονάρχη να ταφεί στο βασιλικό κοιμητήριο του κτήματος στο Τατόι και δίπλα στους γονείς του Παύλο και Φρειδερίκη. Δεν φαίνεται να εξέφρασαν αίτημα προκειμένου να γίνει η κηδεία του πατέρα τους δημοσία δαπάνη, ενώ γνώριζαν και τις δυσκολίες στην περίπτωση που θα του αποδίδονταν τιμές του αρχηγού κράτους για αυτό και δεν ήταν στις προθέσεις τους.

 

Έτσι μέχρι στιγμής οι προσκλήσεις – ειδοποιήσεις προς τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και τα επίσημα πρόσωπα δεν έχουν φύγει ακόμα από το γραφείο της τέως βασιλικής οικογένειας, με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει τον αριθμό των υψηλών καλεσμένων που θα παραβρεθούν.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ 

Πρόθεση της οικογένειας είναι να κληθούν τόσα άτομα όσα χωρούν καθήμενα στο εσωτερικό της Μητρόπολης. Ο αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα 200 άτομα κι αυτό γιατί ακόμα ισχύουν τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Ήδη η οικογένεια με τους συγγενείς της ανά την Ευρώπη καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό.

Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. Πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν.

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

 

Πέρα από τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ, που έτσι κι αλλιώς κατοικούν στην Αθήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν η υγεία του Κωνσταντίνου επιδεινώθηκε ραγδαία και εισήχθη στο νοσοκομείο, και τα υπόλοιπα παιδιά του, η Αλεξία με τον Κάρλος, ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ, ο Φίλιππος με τη Νίνα Φλορ και η Θεοδώρα.

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα και τα εγγόνια του, από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και τα Κανάρια Νησιά, τα πέντε παιδιά του Παύλου και τα τέσσερα παιδιά της Αλεξίας.

 

Στην Αθήνα εδώ και μέρες, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, βρέθηκε και η αδελφή του, βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία. Μαζί με τα παιδιά του και την Άννα-Μαρία πραγματοποιούν, μάλιστα, σήμερα από το πρωί επιθεώρηση στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

 

Άγνωστο παραμένει αν θα παραστούν άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, δηλαδή ο βασιλιάς Φίλιππος (ανιψιός του Κωνσταντίνου) ή ο πατέρας του, πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει «εξόριστος» στο Άμπου Ντάμπι.

 

Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου.  

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί ότι στην κηδεία θα παραστούν και εκπρόσωποι τόσο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όσο και της δανέζικης, χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί το ποιος και το πότε θα έρθει.

Θεωρείται πιθανό να παρευρεθεί στην κηδεία η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Αν δεν έρθει η ίδια, ενδεχομένως η οικογένεια της Δανίας να εκπροσωπηθεί από τον γιο της και διάδοχο, πρίγκιπα Φρέντερικ.

Σε ό,τι αφορά στη βρετανική βασιλική οικογένεια, οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης ενημερωθεί πως θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία, ωστόσο δεν έχουν ενημερώσει ακόμη ούτε για το πρόσωπο ούτε για τον χρόνο της άφιξής του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα παρευρεθεί ο βασιλιάς Κάρολος. Η οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από κάποιο άλλο μέλος, ενδεχομένως από την αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Άννα. Υπάρχει και το σενάριο να παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ένας από τους πολλούς νονούς του οποίου ήταν και ο Κωνσταντίνος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Όπως είναι γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης. Μετά από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί είχαν ενημερώσει εγκαίρως την οικογένειά του για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του. Ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα, αλλά πρόσφατο ισχαιμικό επεισόδιο και ο κορονοϊός είχαν επιβαρύνει την εύθραυστη υγεία του. Ας σημειωθεί ότι ο 82χρονος εδώ και μήνες δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει δίχως τη βοήθεια αμαξιδίου.