ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαγιορκίνης στο CovidNews: «Τα 50 κρούσματα τη μέρα είναι ψυχολογικό όριο»

Μαγιορκίνης στο CovidNews: «Τα 50 κρούσματα τη μέρα είναι ψυχολογικό όριο»

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο CovidNews του Action24 με τον Δημήτρα Τάκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τους όρους για το άνοιγμα των σχολείων αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν. Το ζήτημα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, γι’ αυτό κιόλας θα δημιουργηθούν υποεπιτροπές. Επίσης, δεν απέκλεισε να λειτουργήσουν τα σχολεία μόνο για την τρίτη λυκείου και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες να λειτουργήσουν εκ νέου τον Σεπτέμβριο.

Η επιτροπή κάνει συστάσεις, δεν αποφασίζει, πρέπει να δούμε αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Εντός της εβδομάδας εκτίμησε ότι θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μειώσει τη μετάδοση προς τους άλλους.

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ο σχεδιασμός για να προχωρήσουμε σε ανοσία αγέλης», σημείωσε. «Για κάθε φορά που λέμε ότι θα κάνουμε «ανοσία αγέλης» πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τόνισε.

Υπάρχει κίνδυνος αν δεν τηρηθούν αρκετά μέτρα να έχουμε εκ νέου κορύφωση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, καθώς μελέτες του ΕΟΔΥ έβρισαν 3%-5% θετικά κρούσματα στα αεροπλάνα.

Αν αρχίσουν και βγαίνουν περισσότερα από 50 κρούσματα σε καθημερινή βάση στην κοινότητα -όχι σε δομές μεμονωμένα- θα είναι ένα καμπανάκι, ένα ψυχολογικό όριο.