ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα δάκρυα του Βαρθολομαίου για τους «αλάλητους στεναγμούς» του Πατριαρχείου - Ηχηρά...

Τα δάκρυα του Βαρθολομαίου για τους «αλάλητους στεναγμούς» του Πατριαρχείου – Ηχηρά μηνύματα από τη Νέα Υόρκη!

Συγκινητική και γεμάτη από ηχηρά μηνύματα ήταν η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εκδήλωση που έγινε χτες το βράδι στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του, με πρωτοβουλία των ιδρυτών του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής και ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Μαϊκ Πομπέο καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας με μεγάλη συμβολή στην πρωτοβουλία ίδρυσής του.

 

Έχοντας στο πλευρό του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον οποίον λίγες ώρες νωρίτερα είχε στηρίξει δημόσια με θερμά λόγια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δακρυά του, όταν αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, λίγες ώρες πριν τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο ground zero, ο Πατριάρχης έστειλε πολλαπλά μηνύματα αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εξομολογούμαι ότι από την αρχή της Πατριαρχείας μου είχα αυτό το όνειρο, αυτό το όραμα, την επιθυμία και την επιδίωξη να εξασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον του Πατριαρχείου. Η αποστολή του Πατριαρχείου μας είναι η πνευματική διακονία των πιστών μας και της ανθρωπότητας, αλλά έχει ανάγκη από υλικά μέσα για να πραγματοποιείται. Το Πατριαρχείο μας ως οικονομικό στοιχείο έχει μόνο το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη κι αυτό ερειπωμένο σήμερα, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης στιγμής. Ήθελα να γίνει ένα τέτοιο Ιδρυμα και παρακάλεσα τον αγαπητό πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο να βοηθήσει διότι ήξερα τη αγάπη και το σεβασμό του για το σεβαστό μας Πατριαρχείο και την ικανότητα του και την προθυμία του σε τέτοια έργα. Για λόγους προσωπικούς, η τεχνικούς ή άλλους, που δεν μπορώ να τους κατονομάσω αυτή τη στιγμή, ο Πατηρ Αλέξανδρος παρά τη επιθυμία του δεν μπόρεσε να προχωρήσει κι εγώ λυπόμουνα βλέποντας ότι το τέλος της ζωής μου αλλά και της πατριαρχικής μου θητείας πλησιάζει χωρίς να δω αυτό το όνειρο πραγματοποιούμενο. Όμως ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο πατήρ Αλέξανδρος πάλι αυτή τη φορά και ο κ. Λυμπεράκης και ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια. Και συνελέγη μέσα σε μερικούς μήνες το αξιόλογο πόσο των 18 εκατομμυρίων. Τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα χρόνια αυτό το κεφάλαιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Θα μείνει στην τράπεζα για να αυξάνονται οι τόκοι και να αυξάνεται και το κεφάλαιο. Είναι μια παρά πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία απόδειξη της αφοσίωσης και της αγάπης των εδώ πιστών μας προς την Εκκλησία μας, η οποία έχει να αντιπαλέψει με ένα σωρό δυσκολίες, χίλια δυο προβλήματα. Πολλά εξ αυτών είναι γνωστά εις τους πολλούς, πολλά είναι άγνωστα. Δεν τα διηγούμαστε, δεν τα λέμε, τα βιώνουμε και είναι οι αλάλλητοι στεναγμοί της Μητρός Εκκλησίας»