ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα κορωνοπάρτι φέρνουν πίσω τη μάσκα - 50 κρούσματα και σε μπαρ...

Τα κορωνοπάρτι φέρνουν πίσω τη μάσκα – 50 κρούσματα και σε μπαρ του κέντρου

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, αποτέλεσμα της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, των συνωστισμών σε κέντρα διασκέδασης όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και της μη επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χθες (Τρίτη) κατά την ενημέρωση επεσήμανε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη και πως οι νέοι που συνωστίζονται σε πάρτι σε κέντρα διασκέδασης, έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων.

Τις τελευταίες ώρες χρήστες των σόσιαλ μίντια, που παραβρέθηκαν σε πάρτυ που διοργάνωσε μπιτς μπαρ στον Άλιμο, ανεβάζουν σχετικά βίντεο, στηλιτεύοντας τη μη τήρηση των στοιχειωδών μέτρων ενάντια στη διασπορά της νόσου Covid-19.

Στα σχόλια που συνοδεύουν, αρκετοί χρήστες αποκαλύπτουν ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα πάρτι στα παραλιακά κέντρα διασκέδασης έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς με τον Νίκο Χαρδαλιά να επισημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα.

Ωστόσο, ανάλογο με το σκηνικό σε μπαρ της παραλιακής ήταν και σε μπαρ στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου όταν πριν από λίγες μέρες εντοπίστηκαν πάνω από 50 κρούσματα (θαμώνες και προσωπικό) με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της επιχείρησης να κατεβάσουν ρολά για μερικές ημέρες.

Έτσι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασιας, ανακοίνωσε οτι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, οι χώροι διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες, ενώ αυστηρές θα είναι οι ποινές για τους ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τα μέτρα. Μάλιστα τόνισε ότι θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση.

Όπως όλα δείχνουν η επαναφορά της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους είναι μονόδρομος ενω στο τραπέζι είναι και τα τοπικά lockdown.

Όσον αφορά στη μάσκα, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πλήρης και ολική επαναφορά της σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήση της μάσκας.

Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα, ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δεν φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.