ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα μισά πληρώνουν οι ακτοπλοϊκές φέτος για καύσιμα- Ξεκινούν έλεγχοι- Δείτε παραδείγματα

Τα μισά πληρώνουν οι ακτοπλοϊκές φέτος για καύσιμα- Ξεκινούν έλεγχοι- Δείτε παραδείγματα

Διυπουργική σύσκεψη θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης (11/7) στο Μαξίμου για τα ακριβά ακτοπλοϊκά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Ήδη από χθες (10/7), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων.

 

 

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, θα ζητηθούν εξηγήσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και γι’ αυτό παραμένουν υψηλές οι τιμές των εισιτηρίων, τότε δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να επιβληθούν και τα πρώτα βαριά πρόστιμα.

 

Όπως φαίνεται στα παραδείγματα, τον Ιούνιο 2022 το κόστος των καυσίμων έφτανε τα 1.084 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τον Μάιο 2023 η τιμή έχει πέσει στα 585 δολάρια ανά βαρέλι, που σημαίνει μείωση του κόστους κατά 46%.

 

Και ενώ το κόστος των καυσίμων μειώθηκε, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μια τετραμελή οικογένεια που θέλει π.χ. να ταξιδέψει από τον Πειραιά στην Σύρο είναι άπιαστο όνειρο καθώς αγγίζουν τα 523 ευρώ ενώ η ίδια οικογένεια για να ταξιδέψει στη Χίο θα πρέπει να πληρώσει 547 ευρώ.

 

Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εκτοξεύεται για μακρινότερους προορισμούς όπως η Σάμος και η Ρόδος, καθώς μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να πληρώσει 762 ευρώ και 906,5 ευρώ αντίστοιχα.

 

Τα μέτρα

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η φορολόγηση των υπερκερδών ή η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο αναφοράς.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν επικρατεί το σενάριο για κάποια επιδότηση, κάποιο pass καθώς έτσι εμμέσως θα ήταν σαν μια επιχορήγηση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.