ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα μυστικά της επιτυχίας του Ισραήλ - Τα δεδομένα των εμβολιασθέντων στη...

Τα μυστικά της επιτυχίας του Ισραήλ – Τα δεδομένα των εμβολιασθέντων στη διάθεση της Pfizer

Τρεις εβδομάδες πέρασαν αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και η χώρα έχει ήδη εμβολιάσει το 20% του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με άρθρο του POLITICO, οι λόγοι που επέτρεψαν στο Ισραήλ να επιδείξει την αλματώδη ταχύτητα στον εμβολιασμό του πληθυσμού της έγκειται στη συμφωνία Νετανιάχου – Pfizer, την οποία αποκάλυψε ο ίδιος στις 7 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την εταιρεία για ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα εμβολιαστούν στη χώρα με 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με ρήτρα υπόσχεσης την αποστολή 400.000 – 700.000 δόσεων κάθε εβδομάδα.
Η συμφωνία αυτή απαιτεί το Ισραήλ να παραθέσει στη Pfizer και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  λεπτομερώς τα στοιχεία των πολίτων της -εξαιρώντας το ονοματεπώνυμο τους ώστε να διασφαλισθεί το προσωπικό απόρρητο- με βάση την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό των ατόμων που θα λάβουν το εμβόλιο καθώς και τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητά του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία των δέκα εκατομμυρίων δόσεων αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό για τη Pfizer, η οποία έχει δεσμευτεί να παράξει συνολικά  1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για το 2021 – και είναι πιθανό το νούμερο αυτό να ξεπεραστεί.
Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Pfizer ήταν τόσο άμεση, που βρήκε την ΕΕ να εγκρίνει τη συμφωνία της με την εταιρεία στα μέσα Δεκέμβριου, τη στιγμή που το Ισραήλ ξεκινούσε την παραλαβή των πρώτων εμβολίων. Πρέπει να τονισθεί ότι τα υγειονομικά δεδομένα στο Ισραήλ ήταν ανησυχητικά υψηλά για τα δεδομένα μιας χώρας 9 εκατομμυρίων πολιτών. Απαριθμεί ήδη 495.000 κρούσματα και 3.689 θανάτους από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα.
Η Pfizer έχει σαφώς πολλά να κερδίσει με τη διάθεση του εμβολίου της πρώτα στο Ισραήλ, μετατρέποντάς την σε παγκόσμιο πρωτοπόρο στην εκστρατεία άμεσου εμβολιασμού – και τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν.
«Πείσαμε την εταιρεία πως έχουμε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού και πως είμαστε ικανοί να χορηγούμε το συντομότερο δυνατόν τις δόσεις που θα λαμβάνουμε και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιούλι Έντελσταϊν στο POLITICO και συμπλήρωσε  πως «ήμασταν προετοιμασμένοι νωρίς, υπογράψαμε τις συμφωνίες άμεσα και ξεκαθαρίσαμε στις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι θα δουν τα αποτελέσματά τους άμεσα. Είναι μια win-win κατάσταση και για τις δύο πλευρές». Με 150 χιλιάδες πολιτών να εμβολιάζονται καθημερινά, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως αποτελεί μια επιτυχία για το Ισραήλ, το οποίο ηγείται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως στον τομέα του εμβολιασμού.
Ωστόσο, εν είδει μυστικών συμφωνιών με την εταιρεία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας δεν κοινοποιούν τα στοιχεία με τον ακριβή αριθμό δόσεων που έχει εξασφαλίσει το Ισραήλ και το ακριβές κόστος της συμφωνίας αυτής. Τα μόνα γνωστά στοιχεία αυτή τη στιγμή είναι από συγκεχυμένες δηλώσεις αξιωματούχων, που έκαναν λόγο για έως 30 δολάρια ανά δόση εμβολίου. Εάν ισχύει το ποσό αυτό, είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που πλήρωσε η ΕΕ, όταν εκ παραδρομής το αποκάλυψε στο Twitter η υφυπουργός Προυπολογισμού του Βελγίου.
Είναι γεγονός πως ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου με γνώμονα την επανεκλογή του στις εκλογές του Μαρτίου αξιοποίησε τις στενές του σχέσεις με τα διευθυντικά στελέχη της Pfizer και της Moderna, υποδηλώνοντας ότι οι σχέσεις του κατέστησαν εφικτή την εξασφάλιση εκατομμυρίων δόσεων. «Συζητάω μαζί τους όλη την ώρα», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είναι απόγονος μιας εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί «έναν μεγάλο φίλο» του Ισραήλ.

Ισραήλ, μια μικρή χώρα με ισχυρή υγειονομική περίθαλψη

Το Ισραήλ έχει συνδέσει το σύστημα δημόσιας υγείας με ένα εθνικό ψηφιακό δίκτυο, όπου διατηρούνται ψηφιακά τα αρχεία όλων των ασθενών – πολιτών, επιτρέποντας έτσι στο σύστημα να αξιολογεί όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών από τη γέννησή τους – συμπεριλαμβανομένων και του ιατρικού τους ιστορικού (εμβόλια, φάρμακα, νοσηλεία, κτλ).
Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή δίνει προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, σε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και σε άτομα άνω των 55 με σοβαρές ιατρικές παθήσεις και υποκείμενα νοσήματα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο από το 72% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 έχουν ήδη εμβολιασθεί.
«Μια επιχείρηση σε τέτοια κλίμακα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί σε ένα ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», σχολίασε μια προϊστάμενη νοσοκόμα στο διάσημο νοσοκομείο Ichilov του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Η ίδια έχει εμβολιάσει εκατοντάδες άτομα κατά του κορωνοϊού μέχρι στιγμής. «Δεν έχω δει ποτέ τόσοι πολλοί εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη να προσφέρονται εθελοντικά τον ελεύθερο χρόνο τους για το μεγαλύτερο σκοπό σαν αυτό», δήλωσε με περηφάνεια και τόνισε πως «η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν μαζικά στην επίσπευση της εκστρατείας εμβολιασμού στο Ισραήλ – ίσως περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες».

Τα υπαρκτά εμπόδια

Οι Ισραηλινοί μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο τις δόσεις της Pfizer, αλλά η χώρα έχει επίσης εξασφαλίσει συμφωνίες με τη βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Moderna. Η τελευταία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί από το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας.
Η Moderna υποσχέθηκε να παρέχει 6 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Ισραήλ έχει ήδη λάβει την πρώτη από τις αναμενόμενες τέσσερις αποστολές, που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ μια δεύτερη αποστολή περίπου 480.000 δόσεων αναμένεται να καταφθάσει την Τετάρτη/Πέμπτη αυτής της εβδομάδας.
Ωστόσο, τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι πως σε αντίθεση με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, το εμβόλιο της PFIZER πρέπει να διατηρείται σε -70 βαθμούς Κελσίου, γεγονός το οποίο απαιτεί υπερσύγχρονα σημεία αποθήκευσης.
Το θέμα αυτό αντιμετωπίζει η SLE, η μονάδα logistics της Teva Pharmaceutical Industries, η οποία διαθέτει τριάντα υπόγειους καταψύκτες εγκατεστημένους κοντά στο κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ. Εκεί αποθηκεύονται περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες στη συνέχεια επανασυσκευάζονται σε δέσμες των 100 δόσεων και παραδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου… ανεβάζει κι άλλο στροφές, υποσχόμενος ότι τις επόμενες μέρες θα γίνονται 170.000 εμβολιασμοί την ημέρα.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τζάσερ