Το τι συμβαίνει με τα Tik Tok bot και την αναταραχή που προκαλούν επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η Ευρώπη υποφέρει και πάλι από χονδροειδείς και ψεύτικες εκστρατείες στο Tik Tok, γράφει ο Paul Halloran.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στην Ελλάδα, σημειώθηκε μία τραγική μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας και μιας εμπορευματικής. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε καθιστώντας το δυστύχημα την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην Ελλάδα αλλά και μια από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Η συντριβή ήταν το τελευταίο ντόμινο σε μια μακρά σειρά μέτρων που δεν εφαρμόστηκαν όπως αυτά της ΕΕ, του δικτύου επικοινωνίας GSM και την σηματοδότηση.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όπως έγινε γνωστό, έχει πυροδοτήσει μια μακρά σειρά διαμαρτυριών και ερευνών.
Μέχρι στιγμής έχουν εμπλακεί 43 ελληνικά κρατικά στελέχη και η δημόσια οργή στοχεύει στο ελληνικό υπουργείο Υποδομών, το οποίο κατηγορήθηκε ότι δεν προέβη στις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο σιδηροδρομικό σύστημα. Ο ελληνικός Τύπος έχει κατηγορήσει επίσης την ελληνική κυβέρνηση ότι «συγκάλυψε» τις μετέπειτα ερευνητικές προσπάθειες.
Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, μια μαζική διαδήλωση και γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2025
Η γενική απεργία προωθείται από έναν ευρύ συνασπισμό που περιλαμβάνει πολιτικούς, συνδικάτα και άτομα που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, εν αγνοία του ευρύτερου κοινού, ο θυμός και οι ανησυχίες τους σχετικά με τον χειρισμό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών έχουν καταληφθεί από ληστρικές οντότητες που επιδιώκουν να προωθήσουν τις δικές τους προσωπικές ατζέντες.
Bots, bots, bots
Από τον Δεκέμβριο του 2024, ένας στρατός χιλιάδων «Bots», δηλαδή μη αυθεντικών χρηστών, που ενεργούν με συντονισμένο και δόλιο τρόπο και προωθούνται από τους αμφιλεγόμενους αλγόριθμους του Tik Tok και άλλων κοινωνικών δικτύων, ενεργούν ως μέρος μιας εκστρατείας για να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού στην Ελλάδα και να αυξήσουν την ορατότητα των αναρτήσεων που προωθούνται από τα πιο ακραία στοιχεία διαμαρτυρίας.
Το παράδειγμα της Ρουμανίας
Στη Ρουμανία, μόλις πριν από δύο μήνες, η ΕΕ ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το TikTok λόγω «σοβαρών ενδείξεων» ξένης παρέμβασης στις πρόσφατες ρουμανικές προεδρικές εκλογές.
Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου ακυρώθηκε, αφού έγγραφα πληροφοριών αποκάλυψαν ότι 25,000 λογαριασμοί bot TikTok ενεργοποιήθηκαν ξαφνικά, μερικές εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες του Α΄ γύρου.
Tί είναι τα Βots
Τα «Bots» είναι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν ανήκουν σε πραγματικό πρόσωπο, είναι λογαριασμοί «προκάλυμμα» που ελέγχονται και χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη τους για συγκεκριμένο σκοπό. Η πρώτη τους είσοδος στο κοινό ήταν όταν η Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου, μια ρωσική «φάρμα τρολ» αποκαλύφθηκε ως βασικό στοιχείο που προσπάθησε να προωθήσει τη δυσπιστία, την πόλωση και τη σύγκρουση στις εκλογές του 2016, στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός ερευνητής της Κυβερνοασφάλειας, Κρις Γουότς, κατέθεσε στο Κογκρέσο: «Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης αμερικανικής όψης, οι hecklers, τα honeypots και οι hackers που περιγράφονται παραπάνω, που εργάζονται μαζί με αυτοματοποιημένα bots ενισχύουν περαιτέρω και διαδίδουν τη ρωσική προπαγάνδα μεταξύ ασυνείδητων Δυτικών».
Τι πρέπει να γνωρίζει το κοινό για τα bots
Τα τυπικά αναγνωριστικά ενός bot είναι μια ύποπτη αναλογία μεταξύ του αριθμού των αλληλεπιδράσεων ενός λογαριασμού, όπως τα “μου αρέσει” στα μηνύματα του ρομπότ, σε σύγκριση με τον τεράστιο αριθμό των αναρτήσεών του – που κυμαίνονται σε χιλιάδες σε μια περίοδο ημερών ή εβδομάδων.
Μερικές φορές δημοσιεύουν περισσότερες από μία φορές το λεπτό για πολλές ώρες ή το κάνουν για 16 έως 24 ώρες κάθε μέρα. Τα περισσότερα bots αποτυγχάνουν να αποκτήσουν σημαντική έλξη και καταφεύγουν σε μια μέθοδο όπου έχουν πολύ χαμηλό αριθμό ακολούθων, μερικές φορές σε μονοψήφιο εύρος, ενώ ακολουθούν άλλους χρήστες κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες.
Για παράδειγμα, τα ακόλουθα δύο bots (εικόνα 1 και 2) έχουν δημιουργηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά έχουν ήδη συγκεντρώσει αθροιστικά πάνω από 10,000 δημοσιεύσεις.
Αυτή είναι μια μη ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι περισσότερες από αυτές τις αναρτήσεις αφορούν τη διαμαρτυρία των Τεμπών. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Mark Warner, μιλώντας σε ακρόαση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας για τη ρωσική παρέμβαση τόνισε ότι τα bots «αναμιγνύουν αναφορές ποπ κουλτούρας και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο για να επηρεάσουν τα μυαλά των νέων, χρησιμοποιώντας bots και trolls για ανόργανη ενίσχυση».
Ένα άλλο πρόβλημα με αυτά τα bots είναι ότι συχνά επικεντρώνονται αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη καμπάνια.
Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, CISA, δημοσίευσε στις επίσημες οδηγίες της μια καθιερωμένη τεχνική επιρροής του ρομπότ «…περιλαμβάνει την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενότητες σχολίων με σκοπό τη διαμόρφωση μιας αφήγησης ή την κατάπνιξη των αντίθετων απόψεων». Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα bot ενός σκοπού που δημιουργήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα προωθούν ζητήματα που σχετίζονται με την καταστροφή των ελληνικών σιδηροδρόμων.
Το Tik Tok και η δική του φυλή bot farms – Το ελληνικό παράδειγμα
Ωστόσο, το Tik-Tok μπορεί να είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Σύμφωνα με το ρουμανικό συνταγματικό δικαστήριο, οι εκλογές του 2024 ακυρώθηκαν λόγω χονδροειδούς χειραγώγησης που έλαβαν χώρα κυρίως στο Tik Tok, στην πρώτη και πιο σημαντική περίπτωση πολιτικής παρέμβασης από κακόβουλους παράγοντες που χρησιμοποιούν το Tik Tok.
Κατά την ανάλυση της «δέσμευσης» [σχόλια και αντιδράσεις] δύο δωδεκάδων συγκεκριμένων αναρτήσεων στο Tik Tok που σχετίζονται με την ελληνική διαμαρτυρία της 28ης Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε ότι πολλές από τις αντιδράσεις που έγιναν σε αυτές τις αναρτήσεις προήλθαν από λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο όγκος των προφανών ρομπότ σε αυτές τις αναρτήσεις ανέρχεται σε πάνω από 1000, πολλά από τα οποία έχουν προηγουμένως αλλάξει το όνομά τους. άλλες γλώσσες (εκτός της ελληνικής), κυρίως ρωσικά, τουρκικά, αραβικά και κινέζικα, που φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας συντονισμένης διεθνούς καμπάνιας, όπου τα bots μπορούν να παράγονται σε συγκεκριμένες χώρες και να αγοραστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για παρέμβαση σε ζητήματα σε άλλες χώρες.
Ένα παράδειγμα είναι ο πιασάρικος χρήστης που είναι γνωστός με το handle του user8497952733626, ο οποίος έχει 0 likes και 5 followers, όταν σχολίασε μια εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη που δημιούργησε με τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποίησε ρωσικά και οι προηγούμενες αναρτήσεις του ήταν στα ρωσικά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα bot που ονομάζεται user3185725362210, το οποίο σχολίασε στα ελληνικά με αγγλικά γράμματα σε μία από τις αναρτήσεις της συγκεκριμένης καμπάνιας, αλλά στο παρελθόν μοιραζόταν κινέζικο και ρωσικό περιεχόμενο.
Αναδημοσιεύτηκε ρωσικό περιεχόμενο
Ακόμη πιο αποτρόπαιο, οι σελίδες που προωθούν τις διαμαρτυρίες καταστρέφονται από bots, βλάπτουν την παρουσία και την εμφάνισή τους στις πλατφόρμες στις οποίες φιλοξενούνται και δημιουργούν μια ψευδή αναπαράσταση συναίνεσης.
Για παράδειγμα, μια σελίδα TikTok που ονομάζεται «Τα μάτια στα Τέμπη», προωθείται και ακολουθείται από πολλά ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, και που δημιουργούν αυτόματα, ονόματα όπως user11497508707533 και userz1ktjup46o.

Ανησυχητική ψηφιακή χειραγώγηση
Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει τα δύο χρόνια από το δυστύχημα των Τεμπών, η σύγκλιση της γνήσιας δημόσιας θλίψης και μιας προγραμματισμένης γενικής απεργίας επισκιάζεται από μια ανησυχητική ψηφιακή χειραγώγηση, αποκαλύπτοντας ένα ευρύτερο μοτίβο εκμετάλλευσης σε όλη την Ευρώπη.
Αυτές οι αυθεντικές αναφορές δεν ενισχύουν απλώς ακραίες φωνές – πνίγουν την αυθεντική οργή ενός έθνους που εξακολουθεί να θρηνεί 57 ζωές που χάθηκαν από συστημικές αποτυχίες.
Αυτή η πειρατεία μιας τραγωδίας υπογραμμίζει μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν αφηγήσεις, η γραμμή μεταξύ κινημάτων βάσης και ενορχηστρωμένων ατζέντηδων θολώνει, αφήνοντας το κοινό να αναρωτιέται τι είναι πραγματικό μέσα στον θόρυβο.
Καθώς οι έρευνες για το Tik Tok και άλλους καθυστερούν, η καταστροφή των Τεμπών χρησιμεύει τόσο ως μνημείο για τους πεσόντες όσο και ως αυστηρή προειδοποίηση για το πόσο εύκολα η δημοκρατία και η διαφωνία μπορούν να κλαπούν στην ψηφιακή εποχή.
Πηγή eureporter.co