ΑρχικήΕπικαιρότηταTaste Atlas: Θρίαμβος για τον ντάκο, τη χωριάτικη, τα τρίγωνα Πανοράματος και...

Taste Atlas: Θρίαμβος για τον ντάκο, τη χωριάτικη, τα τρίγωνα Πανοράματος και το γιουβέτσι

Στον δρόμο των διακρίσεων συνεχίζει η ελληνική κουζίνα, σύμφωνα πάντα με το Taste Atlas, την ιστοσελίδα που μέχρι σήμερα μας έχει δώσει πολλές μαγειρικές «νίκες». Μετά τη συμπερίληψη της κουζίνας μας στις κορυφαίες του κόσμου, η δημοφιλής ιστοσελίδα γαστρονομίας δίνει και πάλι εξαιρετικές θέσεις σε μια σειρά από αγαπημένα ελληνικά φαγητά και γλυκά.

Ξεκινάμε απ’ το «χρυσό». Ο ντάκος είναι η καλύτερη σαλάτα παγκοσμίως, ενώ η ακόμα πιο γνωστή στο εξωτερικό χωριάτικη βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

 

Ο μεν ντάκος με άριστα το 5 συγκέντρωσε 4,62, η δε χωριάτικη 4,43. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Pecel από την Ινδονησία, στην 3η την Mechouia από την Τυνησία και στην 5η την Shopska από τη Βουλγαρία, η οποία μοιάζει αρκετά με τη χωριάτικη, αφού περιέχει ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, αλλά και ψητές κόκκινες πιπεριές και τριμμένο τυρί.

 

Τα τρίγωνα Πανοράματος κέρδισαν τη δεύτερη θέση στην κατηγορία pastries (γλυκά με ζύμες) σύμφωνα με τον διάσημο παγκόσμιο οδηγό γευσιγνωσίας.Το τραγανό και βουτυράτο αγαπημένο γλυκό από τη Θεσσαλονίκη με το φύλλο και την κρέμα ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του οδηγού, μετά την γλυκιά τάρτα με κρέμα πατισερί, το Pastel de Belem της Πορτογαλίας.

 

Πίσω στα φαγητά, και συγκεκριμένα στο γιουβέτσι, το οποίο μάλιστα διακρίθηκε με μια θέση στην πρώτη πεντάδα σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία των ζυμαρικών, το αγαπημένο ελληνικό πιάτο βρίσκεται στην 5η θέση και είναι το μοναδικό μη ιταλικό πιάτο που κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα, αφήνοντας το εξίσου (αν όχι πιο δημοφιλές) στη χώρα μας παστίτσιο στην 11η θέση.  Το γιουβέτσι βρίσκεται ακόμα ψηλότερα, και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση, στη λίστα με τα καλύτερα μαγειρευτά φαγητά φούρνου (casseroles), πίσω από τις ιταλικές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και παρμεζάνα.

Εκτός βέβαια από τα ξακουστά φαγητά και γλυκά, το Taste Atlas αξιολογεί και τα κορυφαία τοπικά προϊόντα, από τις λίστες των οποίων φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα. Το φυστίκι Αιγίνης πήρε την πρωτιά στους ξηρούς καρπούς, ενώ το μέλι από την Ικαρία και το μέλι ελάτης, το αγουρέλαιο και το καλαματιανό ελαιόλαδο και οι πιπεριές Φλωρίνης κατατάχθηκαν στην πρώτη παντάδα στις αντίστοιχες κατηγορίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Freddo espresso και ο Freddo cappuccino κατέκτησαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στη λίστα με τους καλύτερους καφέδες του κόσμου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ