ΑρχικήΕπικαιρότηταtesting.gov.gr: Από σήμερα η πλατφόρμα για τα δωρεάν τεστ- Πώς λειτουργεί

testing.gov.gr: Από σήμερα η πλατφόρμα για τα δωρεάν τεστ- Πώς λειτουργεί

Η νέα πλατφόρμα testing.gov.gr αναμένεται να βγει στον αέρα απόψε το βράδυ, ενώ μέσω της οποίας θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υποβληθεί σε δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό. 

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται σε 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Τη νέα πλατφόρμα «τυχαιοποιημένου ελέγχου κορωνοϊού» παρουσίασε την Παρασκευή ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Όπως εξήγησε, πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού».

Στόχος είναι να γίνονται 12.000 τυχαία τεστ ανά ημέρα. Η πρώτη ομάδα πολιτών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ειδοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. 

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» είχε πει την Παρασκευή ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ενδεικτικά, η δράση θα βοηθήσει στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής μας ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, λέγοντας: «Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας».

Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα

Αφότου βγει στον αέρα η νέα πλατφόρμα, στην εισαγωγική σελίδα του site, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τη διαδικασία. Ειδικότερα, στην αίτηση θα συμπληρώνονται προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, ιδιότητα, επάγγελμα και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου. Αφού συμπληρώσει κάποιος τα στοιχεία του και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, θα του αποστέλλεται ένα sms με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσει στη φόρμα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταχώρησης της αίτησης.

Αν επιλεγεί κάποιος για έλεγχο, θα του αποσταλεί νέο sms μερικές ημέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση, μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα μοναδικό κωδικό, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένα σημεία για να εκτελέσουν το τεστ.

Στη συνέχεια, ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα, ενώ η πληροφορία του τεστ θα περνάει στο μητρώο Covid. Η πληροφορία θα αποτελεί τμήμα της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων, rapid test. Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναρτηθεί σε 73 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία, η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών, σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων, όσο και της στατιστικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων.