ΑρχικήΕπικαιρότηταΤεταμένη η κατάσταση στον Έβρο - Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει σύνορα και...

Τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο – Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει σύνορα και οι Έλληνες τα φυλάμε» – Drones της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει έκρυθμη, με εκατοντάδες άτομα από την Τουρκία να επιδιώκουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος, ενώ εμποδίζονται από συνοριοφύλακες και αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδα ατόμων, περίπου στις 17:30, έκοψε τον φράκτη, κοντά στο φυλάκιο στις Καστανιές, επιχειρώντας να περάσει στο ελληνικό έδαφος.

Αμέσως υπήρξε επέμβαση από δύο οχήματα VBL του στρατού, ενώ άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας δεν επέτρεψαν στους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν.

Την ώρα που εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, κάποιοι εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα. Ο φράχτης επισκευάζεται, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα, έπειτα από τα μηνύματα της Άγκυρας για άτυπο άνοιγμα των πυλών προς την Ευρώπη.

Επιτήρηση των συνόρων και με drones

Στο τελωνείο των Καστανιών- όπου βρίσκονται ήδη 10 διμοιρίες- θα φτάσουν άλλες τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». Είναι οι ίδιες διμοιρίες που βρέθηκαν σε Λέσβο και Χίο αυτή την εβδομάδα.

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και drones της ΕΛ.ΑΣ., που μεταδίδουν εικόνες από τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι 5.000-6.000 άνθρωποι βρίσκονται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

 

Νωρίτερα

Χιλιάδες μετανάστες, από το βράδυ της Παρασκευής, συγκρούονταν με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα με την Τουρκία. Μάλιστα οι νεαροί πέταξαν πέτρες και φλεγόμενα ξύλα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και κρότου-λάμψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την νέα προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ότι  «Η Ελλάδα δέχθηκε οργανωμένη επίθεση παραβίασης συνόρων και άντεξε» και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τα σύνορά της».

Επίσης, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων δυνάμεων ενισχύονται στα σύνορα με την Τουρκία, τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα.

Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα έχει σύνορα και οι Έλληνες τα φυλάμε»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε νέο μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά της, από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως οι χιλιάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στα σύνορά μας, ήρθαν γιατί τους διώχνει και τους χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Χαρακτηριστικά είπε «Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία».

Και πρόσθεσε «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε».

Χιλιάδες έλεγχοι στα σύνορα

Όπως φάνηκε σε ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ η ένταση παραμένει ακόμη, όπως και εκατοντάδες μεταναστών που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα, καθώς τα σύνορα της Τουρκίας έχουν πλέον ανοίξει.

Από την τουρκική πλευρά δεν γίνονται έλεγχοι και πλέον οι μετανάστες που συσσωρεύονται στα σύνορα αυξάνονται.

Ερντογάν: «30.000 μετανάστες σήμερα στα σύνορα»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σε σημερινές του δηλώσεις, δήλωσε ευθέως ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοιχτά απειλώντας με περαιτέρω αύξηση της πίεσης.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Επίθεση αστυνομικών στις αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο

Παράλληλα,  βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις νυχτερινές επιθέσεις των μεταναστών στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις στις Καστανιές Έβρου είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο από την άγρια μαζική επίθεση που δέχθηκαν χθες το βράδυ οι συνοριοφύλακες και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στις Καστανιές Έβρου, από ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την τουρκική πλευρά είναι συγκλονιστικό.

Δείτε φωτογραφίες