Θεσσαλονίκη: 447 εκατ. ευρώ η επίδραση του Κέντρου Καινοτομίας της Pfizer στην οικονομία της πόλης

44 mins read

Σε 450, από 420 σήμερα θα ανέρχονται στο τέλος του 2022 οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το 2023 αυτοί θα αυξηθούν σε 500, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του κέντρου Nico Gariboldi, στη διάρκεια  συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά τους πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers, μιλώντας για τη συνεργασία τους με το CDI, έκαναν λόγο για ένα «ταξίδι» ωραίο, ευχάριστο και γεμάτο ενθουσιασμό, δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, ωφέλιμα για την κοινωνία. Μάλιστα, προέτρεψαν και άλλους να αδράξουν την ευκαιρίας και να μη διστάσουν να «χτυπήσουν» την πόρτα του κέντρου.

Υπογραμμίζοντας ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Gariboldi επισήμανε, βάσει έρευνας που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, μέχρι το 2030 αυτές θα φτάνουν σε 8.100 θέσεις εργασίας, η συμβολή του κέντρου θα είναι της τάξης των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, αυτό θα αποδώσει 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές και η οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ. Απαντώντας δε, ο ίδιος στην ερώτηση που έθεσε «γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη  για την εγκατάσταση του κέντρου;», σημείωσε, ότι είναι λόγω των «ταλέντων» που βρήκε η εταιρεία στον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της ύπαρξης αξιόλογων πανεπιστημίων, της ζώνης ώρας της πόλης που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας και παραγωγικότητας και για το γεγονός ότι η πόλη είναι η δεύτερη  μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που καταγράφεται για «μια θέση εργασία στο CDI στη Θεσσαλονίκη», ο επικεφαλής του ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις, ενώ μιλώντας για το εργατικό δυναμικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα, τόνισε ότι το 35% είναι γυναίκες, κατά 20% περισσότερο από το μέσο όρο στις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι στο 15% και παρά το ότι «θα θέλαμε να είναι στο 50%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε, ότι το 87% των εργαζομένων στο CDI στη Θεσσαλονίκη είναι από τον τομέα του stem, το 75% διαθέτουν μεταπτυχιακά και το 15% ήρθαν στην πόλη από το εξωτερικό για να εργαστούν στο κέντρο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Συμπλήρωσε, δε, ότι σήμερα το CDI «τρέχει» περί τα 250 προγράμματα με τους συνεργάτες του.

Για την Pfizer συνολικά, με στοιχεία του 2021, ο κ. Gariboldi, υπενθύμισε, ότι αυτή διαθέτει 125 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και 39 μονάδες παρασκευής, απασχολεί 79.000 άτομα, έκανε επενδύσεις περί τα 11 δισ. ευρώ στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης και «κούραρε» περί τους 1,4 δισ. ασθενείς. «Ένα στα έξι άτομα παγκοσμίως έχουν πάρει εμβόλια ή και φάρμακα της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι το CDI ασχολείται με το τοπικό οικοσύστημα για την ανάπτυξη επεκτάσιμων καινοτομιών, εξήρε τον ψηφιακό κόσμο, λέγοντας ότι μέσω αυτού η Pfizer φιλοδοξεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, να παραδίδει τα φάρμακα ταχύτερα εκεί που χρειάζονται και να τροφοδοτήσει την αγορά με επαναστατικές θεραπείες του μέλλοντος. «Ο ψηφιακός κόσμος, στηρίζει τον φαρμακευτικό κόσμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι για τη Pfizer η συνεργασία με τις start ups είναι πολύ σημαντική «προκειμένου να επισπεύσουμε την καινοτομία και να είμαστε πιο ευέλικτη σαν εταιρεία προς όφελος του πληθυσμού».

Πολλαπλά και αμφίδρομα τα οφέλη συνεργασίας με το CDI

Ως το «κλειδί» του αύριο χαρακτήρισαν τη συνεργασία τους με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το CDI, λέγοντας δε, ότι μπορεί η Pfizer να είναι ένας κολοσσός, αλλά λειτουργεί με ρυθμούς start up, ήτοι την χαρακτηρίζει και ευελιξία.

Το γεγονός ότι το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίας, προκύπτει και από τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες και startups, επ ωφέλεια και των δύο.

Μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant ένωσε τις δυνάμεις της με το CDI για την ανάπτυξη μιας έξυπνης εφαρμογή, τον ευφυή πράκτορα, που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιωάννη Κομπατσιάρη τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με τo CDI της Pfizer στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών, των υπερυπολογιστών του μέλλοντος που θα δουλεύουν με κβαντικούς αλγορίθμους.«Το κέρδος είναι ότι μαθαίνουν και τα δυο μέρη, βελτιωνόμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα, εξασκούνται μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτηγτές και ερευνητές, και η βιομηχανία έρχεται πιο κοντά σε μας. Είναι μια συνεργασία κλειδί για το αύριο, φεύγουμε από τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και πάμε σε κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής, τμήμα Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νικόλαος Κονοφάος.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών επιχειρεί να αναπτύξει μια εφαρμογή που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς ως διαγνωστικό εργαλείο, για ασθενείς με προβλήματα, μεταξύ άλλων, του αναπνευστικού. Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος. Αυτά ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει.

«’Ανοιγμα» στην startup κοινότητα, μέσω ενός διαγωνισμού, αλλά και την υλοποίηση εντός προγράμματος επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων, «τρέχει» το CDI.Στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Elevate Greece, και την Ένωση Ελλήνων Ασθενών, νικήτρια ήταν η εταιρεία Medoid AI από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Για το πρόγραμμα επιτάχυνσης, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 40 start ups και τελικά επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες που δέχθηκαν συμβουλευτική (mentoring coaching) από στελέχη του CDI, με στόχο να εξελίξουν τις προτάσεις τους.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα