ΑρχικήΕπικαιρότηταΤηλεφωνική Επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν απόψε

Τηλεφωνική Επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν απόψε

Τηλεφωνικά επικοινώνησαν σήμερα στις 8μ.μ. Ερντογάν-Μακρόν έπειτα από μήνες δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το προηγούμενο διάστημα εκφράσει την ενόχλησή του για την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα όπως αυτές εκφράστηκαν στη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική. Οι σχέσεις των δύο ηγετών είχαν φτάσει στα άκρα το τελευταίο διάστημα, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον Γάλλο ομόλογό του «ανίκανο φιλόδοξο».
Μεταξύ άλλων, είχε κατηγορήσει τον Μακρόν για «έλλειψη ιστορικών γνώσεων», επισημαίνοντας ότι η Γαλλία «δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα ανθρωπισμού» στην Τουρκία λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της στην Αλγερία και του ρόλου της στη γενοκτονία που έγινε το 1994 στη Ρουάντα.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτηση στο Τwitter το Σάββατο, απέστειλε το δικό του μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο: «Στο Αζαξιό (σ.σ.: κατά την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική) στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια.  Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε».