Θρίλερ με το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» – Νοσηλεύεται 70χρονος

27 mins read

Σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται από χθες το βράδυ το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου 119 επιβάτες του έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού, ελλιμενίστηκε με 380 επιβάτες πάνω σε αυτό, στην προβλήτα του σταθμού κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής»

Οπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ήδη εξετάστηκαν όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο και από αυτούς οι 119 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Στο νοσοκομείο 70χρονος Ελβετός επιβάτης του πλοίου

Ολοι όσοι μολύνθηκαν (119 στο σύνολο) θα παραμείνουν εντός του πλοίου απομονωμένοι για διάστημα 14 ημερών. Όλοι τους φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους, εκτός ενός 70χρονου Ελβετού, ο οποίος τη νύχτα κρίθηκε πως έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο Ελβετός, μεταφέρθηκε, με επιχείρηση του λιμενικού, στο νοσοκομείο και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα. Επίσης, δύο από τα δείγματα αναμενόταν να επανεξαταστούν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.

Οσον αφορά τα 259 αρνητικά δείγματα, αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι πως οι επιβάτες του πλοίου που βρίσκεται σε ειδική προβλήτα, θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά εντός της ημέρας σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Οι υπόλοιποι παραμένουν απομονωμένοι στις καμπίνες τους καθώς έχει δοθεί οδηγία να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους επιβάτες του πλοίου.

«Όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών.

Θα υπάρξει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και για το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθεί μέσα στις επόμενες ώρες στην αποβάθρα ειδική τέντα, προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο, να φορούν την ειδική ενδυμασία και να πραγματοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας», τόνισε χθες ο κ. Χαρδαλιάς.

Το πλοίο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στη 12μελή ομάδα που συνέταξε τις σχετικές οδηγίες, τόνισε ότι για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Οσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Δειγματοληψίες

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κοροναϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.

«Εχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα