Σε δημόσια διαβούλευση πρόταση της ΡΑΑΕΥ για διαφάνεια στα τιμολόγια ρεύματος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση παλαιότερη πρόταση του 2020 που αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Αρχής, Δημήτρης Φούρλαρης, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καθιέρωση του επιτυχημένου χρωματικού κώδικα που εφαρμόζεται ήδη και η αποσαφήνιση των χαρακτηριστικών και των όρων που διέπουν τόσο τα σταθερά όσο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Όπως είπε, «Από την 1/1/2024 έγινε η εφαρμογή του χρωματικού κώδικα κι έχουμε την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων σε σταθερά με μπλε χρώμα, σε κυμαινόμενα, όπου γνωρίζουμε την τιμή εκ των προτέρων, όπως είναι το πράσινο τιμολόγιο, τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία έχουν μια διαφοροποίηση: υπάρχουν κίτρινα τιμολόγια με τους καταναλωτές να την γνωρίζουν στην 1η κάθε μήνα την τιμή που θα πληρώσουν την κιλοβατώρα τον επόμενο μήνα και με άλλα τα οποία θα γνωρίζουν στο τέλος του μήνα τι θα πληρώσουν.
Τελευταία είναι τα καινούργια τιμολόγια τα οποία θα προκύψουν μετά την είσοδο των έξυπνων μετρητών που είναι τα πορτοκαλί ή τα δυναμικά τιμολόγια.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, περίπου το 88,8%, εντάσσονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων.
Στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια εντάχθηκε το 8,4% ενώ στα σταθερά (μπλε) ούτε το 3%.
Σήμερα, μετά από ένα χρόνο βλέπουμε ότι υπάρχει μια μετάβαση των καταναλωτών προς τα μπλε τιμολόγια, που από το 3% πήγαν στο 14% και προς τα κίτρινα τιμολόγια, που από το 8% πήγαν στα 14%.
Βλέπουμε ότι στα μπλε τιμολόγια, επειδή οι προμηθευτές πρόσφεραν εκπτώσεις συνέπειας, εκεί πήγαν και εντάχθηκαν οι πιο καλοπληρωτές».
Ως συμβουλή είπε ότι «ο κάθε καταναλωτής πρέπει να δει τι ταιριάζει στο προφίλ του, δηλαδή ποια είναι η κατανάλωσή του και τι τιμολόγια υπάρχουν και προσφέρονται.
Με την καινούργια πρόταση που κάναμε εμείς ως Ρυθμιστική Αρχή, όλο αυτό το διάστημα παρουσιάστηκαν 72 διαφορετικά τιμολόγια.
Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει ένας καταναλωτής αυτή την εξέλιξη, οπότε εμείς προσπαθούμε με αυτή την πρόταση να μαζέψουμε τα τιμολόγια ούτως ώστε να υπάρχει καταρχήν βελτίωση στη διαφάνεια της λειτουργίας της λιανικής και ενίσχυση της κατανόησης των συμβολαίων.
Για αυτό θα υπάρχει ένα μικρό έντυπο το οποίο θα έχει την περίληψη του συμβολαίου, θα λέει την διάρκεια, το χρώμα, τις εκπτώσεις.
Αυτό το έντυπο θα το λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν την υπογραφή της συμβάσεως και σε αυτό θα υπάρχει η περίληψη της σύμβασης με όλα τα χαρακτηριστικά και τους όρους του συμβολαίου και ο καταναλωτής θα καταλάβει αν αυτό ταιριάζει στο προφίλ του.
Οι διαφημίσεις τιμολογίων
Αυτό που προσπαθούμε να μαζέψουμε είναι οι διαφημίσεις των τιμολογίων. Θέλουμε οι διαφημίσεις που θα γίνονται από τον κάθε προμηθευτή να είναι σαφείς ούτως ώστε να μην μπερδεύουν τον καταναλωτή, για να μπορεί έστω και μέσω της διαφήμισης να επιλέξει το τιμολόγιο που του ταιριάζει.
Σε κάθε διαφήμιση θα πρέπει να υπάρχει η τιμή του παγίου, η βασική τιμή προμήθειας και η έκπτωση.
Η δημόσια διαβούλευση τελειώνει την Δευτέρα 28/4, οπότε μετά θα πάρουμε τα σχόλια, θα μιλήσουμε με τους φορείς οι οποίοι έχουν κάνει τους σχολιασμούς και από κει και πέρα θα προχωρήσουμε στην τελική αναμόρφωση της παλιάς απόφασης του 2020 της Ρυθμιστικής Αρχής, ούτως ώστε να διευκολύνουμε τον καταναλωτή να μην πελαγώσει και να μην μπερδεύεται.