ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι ισχύει για τις κλίνες εντατικής στις ιδιωτικές κλινικές

Τι ισχύει για τις κλίνες εντατικής στις ιδιωτικές κλινικές

Πολύς λόγος έχει γίνει – μετά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ – για χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές για την αποζημίωση των κλινών εντατικής, που επιτάσσονται λόγω της πανδημίας. Είναι όμως πράγματι χαριστική; Πώς υπολογίζεται το κόστος;

Όπως σημειώνει το virus.com.gr, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός και ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης άσκησαν σφοδρή κριτική, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για την επίταξη 100 κλινών εντατικής από τις ιδιωτικές κλινικές, αυξάνοντας την ημερήσια αποζημίωση από 800 σε 1.600 ευρώ. Έχουν δίκιο ή πρόκειται για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες;

Ας δούμε πρώτα τι ίσχυε μέχρι πρότινος. Με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, το ύψος της αποζημίωσης για τις κλίνες εντατικής είναι το ίδιο τόσο για το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα:

  • Για τις 3 πρώτες ημέρες νοσηλείας είναι 800 ευρώ ανά ημέρα
  • Για τις επόμενες μέχρι την 15η ημέρα νοσηλείας είναι 550 ευρώ ανά ημέρα
  • Για όλες τις επόμενες είναι 400 ευρώ ανά ημέρα

Εδώ όμως υπάρχει ένα λεπτό σημείο, το οποίο αγνοούν όσοι δεν έχουν σχέση με την τομέα της υγείας, αλλά φυσικά το γνωρίζουν οι Α. Ξανθός και Π. Πολάκης, οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική. Στο δημόσιο τομέα, η προαναφερόμενη αποζημίωση δεν περιλαμβάνει το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Η μισθοδοσία

Ως γνωστόν, η μισθοδοσία καταβάλλεται σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ επιπροσθέτως από το υπουργείο Οικονομικών. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι το ύψος της προαναφερόμενης αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ καλύπτει περίπου το 48% του συνολικού κόστους στο ΕΣΥ και το υπόλοιπο 52% προέρχεται από την επιχορήγηση της μισθοδοσίας από το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, στις ιδιωτικές κλινικές προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν λαμβάνουν πρόσθετη επιχορήγηση από το Κράτος για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους. Το ίδιο αφορά όλες τις υπηρεσίες υγείας, που παρέχουν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (όχι μόνο τη νοσηλεία  στην εντατική).

Γι’ αυτό άλλωστε το ίδιο το Κράτος έχει θεσπίσει ότι για πολίτες άλλων χωρών (εντός ή εκτός Ε.Ε.), οι οποίοι δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, το κόστος νοσηλείας υπολογίζεται με το λεγόμενο μισθολογικό συντελεστή κόστους 2,09 επί της τιμής των νοσηλίων.

Τι σημαίνει αυτό; Αν νοσηλευτεί ένας ξένος που δεν ζει μόνιμα στην Ελλάδα το ημερήσιο κόστος νοσηλείας του στην εντατική στο ΕΣΥ δεν είναι 800 ευρώ την ημέρα για τις τρεις πρώτες ημέρες αλλά 1.672 ευρώ (800 ευρώ επί το συντελεστή 2,09).

Μάλιστα, αυτό είναι απολύτως εύλογο. Με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κόστος κλίνης ΜΕΘ κυμαίνεται από 1.850 έως 2.620 ευρώ ανά ημέρα νοσηλείας, ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Και γιατί οι κλινικές δέχθηκαν να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ σχεδόν τη μισή αμοιβή σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία;

Πρώτα απ’ όλα, το δέχθηκαν μόνο για μικρό αριθμό κλινών και όχι για 100 κλίνες, γιατί βγάζουν επιπλέον χρήματα από τον ίδιο τον ασθενή, εισπράττοντας διαφορά για την αναβάθμιση της θέσης νοσηλείας (η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη νοσηλεία μόνο σε 4κλινο θάλαμο).

Εδώ ανοίγω μία παρένθεση για να σημειώσω ότι σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία αμείβονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, σε άλλες χώρες, υπάρχει καθεστώς αποζημίωσης που σχετίζεται με την ποιότητα και όχι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την Ελλάδα.

Η ουσία

Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στο θέμα μας. Στην περίπτωση της πανδημίας όμως μιλάμε για μία πολύ διαφορετική κατάσταση. Οι κλινικές θα διαθέσουν περίπου 100 κλίνες εντατικής. Και δεν θα νοσηλεύσουν σε αυτές περιστατικά, που θα χειρουργηθούν και θα νοσηλευτούν σε αυτές, αλλά περιστατικά που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απελευθερωθούν κλίνες στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό.

Ποιο θα ήταν το κόστος για το Κράτος αν τα περιστατικά νοσηλεύονταν στα δημόσια νοσοκομεία; Το κόστος θα ήταν 800 ευρώ την ημέρα συν το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων, που είναι άλλο τόσο, όπως σας ανέφερα νωρίτερα.

Συνεπώς, η ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση δεν είναι διόλου χαριστική προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών, αλλά απολύτως δίκαιη και εύλογη. Οι διαμαρτυρίες των Α. Ξανθού και Π. Πολάκη υποκινούνται από μικροπολιτική σκοπιμότητα και ιδεοληψίες. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτά μας είχαν συνηθίσει και ως κυβέρνηση. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή…