ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι μέτρα έχει το σκληρό lockdown Κίνας που προτείνεται για την Ελλάδα

Τι μέτρα έχει το σκληρό lockdown Κίνας που προτείνεται για την Ελλάδα

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη αυστηρότερων μέτρων, αντίστοιχα με εκείνα που λήφθηκαν στη Γουχάν, για την ανάσχεση του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε την επιβολή lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες. Τι μέτρα προβλέπει λοιπόν ένα τέτοιου είδους lockdown;

Πρώτα απ’ όλα το lockdown που εφαρμόστηκε τον Φεβρουάριο στην Κίνα ήταν το μεγαλύτερο στην ανθρώπινη ιστορία (2, 5 μήνες, 76 ημέρες) καθώς δεκατρείς πόλεις και πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κλειδώθηκαν σπίτια τους.

Οι δρόμοι είχαν γεμίσει με αστυνομικούς και στρατό οι οποίοι ήλεγχαν τις μετακινήσεις και την εφαρμογή των μέτρων. Μέχρι και οδοφράγματα είχαν στηθεί για να αποτραπεί είσοδος και έξοδος στην πόλη.

Αεροδρόμια, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και οδικές αρτηρίες έκλεισαν.

Μάλιστα, εκτός από στρατιωτικού τύπου lockdown, η Κίνα πραγματοποιούσε και μαζικά τεστ σε ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων.

Βατόπουλος: Να επιβληθεί lockdown τύπου Κίνας – Να κλείσουν όλα για 15 μέρες

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν» σχολίασε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, αλλά ακόμη «είμαστε πολύ ψηλά».

Όπως τόνισε, χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι η διασπορά του ιού, που υπάρχει ήδη από τον Αύγουστο. «Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται αυστηρότερο lockdown, όμοιο με εκείνο που εφαρμόσθηκε στην Κίνα» υποστήριξε.

«Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα «που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Στη Γουχάν, όπως ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, ένας άνθρωπος έβγαινε μία φορά την εβδομάδα, για να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. «Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα» επεσήμανε και σύστησε την έξοδο ενός ατόμου, για μία ώρα, κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να ψωνίζει και να επιστρέφει σπίτι του. «Ίσως αυτή η εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων αποφορτίσει τη μετάδοση του ιού» συμπλήρωσε

«Σπανίως λέω την προσωπική άποψη μου, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί» κατέληξε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει «αν και κατά πόσο είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή τέτοιων μέτρων».