ΑρχικήΕπικαιρότηταΤην απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη για τo...

Την απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη για τo Μάτι

Την απαλλαγή της πρώην Περιφέρειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου πρότεινε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελέας ανέλυσε ένα προς ένα τα εννέα σκέλη της κατηγορίας που βαραίνει την κα Δούρου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν» και ζήτησε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να την απαλλάξει.

Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας αναφορικά με τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που αποδίδεται στη Ρένα Δούρου σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που δεν δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας αποστερούνταν από την ευθύνη εισήγησης. Κάθε περαιτέρω συζήτηση παρέλκει καθώς δεν δόθηκε εισήγηση. Επομένως είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση για οποιαδήποτε δική της ευθύνη αναφορικά με εντολή προληπτικής απομάκρυνσης».

Για το ζήτημα του καθαρισμού περιοχών ευθύνης της περιφέρειας ο εισαγγελέας σημείωσε ότι «είχε καταρτιστεί και υπήρχε σύμβαση. Αποδείχθηκε ότι στην ανατολική Αττική δεν υπήρχαν εκτάσεις αρμοδιότητας για προληπτικό καθαρισμό. Ανήκαν στη διεύθυνση τεχνικού ελέγχου και αρμοδιότητα αντιπεριφερειάρχη».

Επιπλέον για το ζήτημα της μη παροχής ενημέρωσης στους πολίτες για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της Ρένας Δούρου σημειώνοντας ότι η ενημέρωση έχει επικουρικό ρόλο και πως είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής. «Πρόσφερε επικουρική ενημέρωση με τηλεοπτικά σποτ με ενεργοποίηση πινακίδων με σύνταξη και διανομή ενημερωτικών εντύπων και διοργάνωση ημερίδων και ανάρτηση στο διαδίκτυο. Είναι ευνόητο ότι κάποιο από τους παραπάνω τρόπους αφορούσαν και ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς, η συμπληρωματική ενημέρωση αποδείχθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας.

Παράλληλα, ο κ.Μανιάτης ζήτησε την απαλλαγή του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.