ΑρχικήΕπικαιρότηταΤην Πέμπτη η εαρινή ισημερία- Έρχεται και η αλλαγή της ώρας

Την Πέμπτη η εαρινή ισημερία- Έρχεται και η αλλαγή της ώρας

Η μέρα ήδη έχει μεγαλώσει αισθητά και αύριο Πέμπτη, 20 Μαρτίου θα έχουμε και την εαρινή ισημερία.

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Ο άξονας περιστροφής της γης διατηρεί την ίδια γωνία ως προς το επίπεδο της ελλείψεως όλο τον χρόνο. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε ολοταχώς προς την επιστροφή στη θερινή ώρα.

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2024.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι χάνουμε μία ώρα ύπνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ