Το ΑΧΕΠΑ στο μικροσκόπιο των ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά

25 mins read

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης με κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος εκτίμησε ότι στο σύνολό τους τα περιστατικά θα φτάσουν τα 200, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Γνωστοποίησε ότι η ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε στο υπουργείο Υγείας να υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων το σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, να ελεγχθούν σε βάθος «και αν βρεθεί ότι έχουν εξαπατήσει το σύστημα θα πρέπει να πάνε σπίτι τους με απόλυση και φυλακή».

Παράλληλα, ο Πέτρος Κετικίδης αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» αποκάλυψε ότι ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ελέγχεται για τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών αλλά και γιατί η νοσηλευτήρια με τα πλαστά πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας εργαζόταν παλιότερα στο συγκεκριμένο μεγάλο νοσοκονείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ΑΧΕΠΑ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, γίνεται ήδη ΕΔΕ.

Από την πλευρά της η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του δσ του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και της γενικής συνέλευσης της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε ότι ήδη εταιρείες παίρνουν βιογραφικά εργαζομένων για να αναπληρωθούν όσοι βγήκαν σε αναστολή. 

«Θα γίνουν έλεγχοι παντού»

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν παντού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε την εκτίμηση ότι μετά την έκταση που πήρε το εν λόγω φαινόμενο δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις, ενώ τόνισε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας, θα πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.

«Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι «δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις».

«Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα», εξήγησε μεταξύ άλλων.

Όπως σημείωσε, αυτό που ανησυχεί τον ίδιο και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση. 

«Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει ιχνηλάτηση και εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί», είπε.

Τι θα ισχύει από Δευτέρα

Σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων από Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι όταν επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές μπαίνουμε σε ένα επίπεδο επιτήρησης.

«Ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος, ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να παρεμβαίνουμε», δήλωσε. «Τα όπλα μας είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων». 

Αναφορικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα είναι στο πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν ο εργαζόμενος περάσει από ΕΔΕ.

Όπως εξήγησε, για αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μία πειθαρχική ποινή, εάν δηλ. κριθεί λοιπόν κάποιος ότι το έχει κάνει τότε η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Πρώτα τίθεται σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια αν αποφασίσει το Πειθαρχικό ότι το έκανε τότε απολύεται.

Παρακολουθήστε εδώ: 

 

 

 

Facebook Comments