ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει το δρόμο στους συνταξιούχους δικαστές για διεκδικήσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει το δρόμο στους συνταξιούχους δικαστές για διεκδικήσεις

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού συνεδρίου για τα αναδρομικά των δικαστικών, ανοίγει το δρόμο για το σύνολο των συνταξιούχων δικαστών προκειμένου να δουν αν μπορούν να ελπίζουν σε ανάλογη απόφαση.

Το γεγονός ότι τρεις δικαστές πέτυχαν να σβήσουν από το 2012 τις περικοπές συντάξεις τους και να πάρουν πίσω και αναδρομικά, βάζει σε περιπέτεια το ασφαλιστικό. Ο Υπουργός Εργασίας  Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι “η απόφαση αφορά μόνο τους τρεις δικαστικούς που έχουν προσφύγει και δεν αφορά σε όλους. Σε αυτούς τους τρεις αναφέρεται η απόφαση“.  Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε κι εκείνος ότι πρόκειται για μία απόφαση μόνο για τους δύο όπως είπε εκείνος, προσφεύγοντες, άρα δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική ανησυχία.

Σύμφωνα με το OPEN, τυπικά υπάρχουν τρεις διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις για τρεις διαφορετικούς δικαστές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αυτοί λοιπόν, προσέφευγαν, δικαιώθηκαν και θα πάρουν τα χρήματα για τα οποία είχαν προσφύγει. Σύμφωνα όμως με τους νομικούς, η πιλωτική αυτή δίκη λύνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα των συντάξεων των δικαστών εν γένει. Δεν μπορούν οι συντάξεις τους να υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Εκτός λοιπόν από αυτούς έχουν προσφύγει άλλοι 450 για τους οι οποίους εκκρεμούν οι αποφάσεις ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4.000 συνταξιούχοι δικαστές και πρώην μέλη του συμβουλίου του κράτους, δυνητικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αναπροσαρμογή των συντάξεων τους χωρίς όμως να μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, η απόφαση γεννά υποχρέωση για  αναπροσαρμογή των συντάξεων όλων των δικαστών από εδώ και πέρα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλέστηκε το OPEN, τόνιζαν ότι και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης δεν υπάρχει πρόθεση για νομοθετική ρύθμιση που θα αναπροσαρμόζει τις συντάξεις όλων των δικαστών.

Ο εργατολόγος – δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο κανάλι, τόνισε ότι δεν πρόκειται για 3 “όπως ανοήτως” λένε κάποιοι. Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως “όλοι οι δικαστές έχουν προσφύγει  κι αν δεν έχουν προσφύγει μετά από αυτή την απόφαση θα προσφύγουν, άρα όλοι δικαιούνται αναδρομικά αφού έχουν κάνει συλλογικές αιτήσεις παραγραφής”. Όπως σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, η κυβέρνηση παρά τα όσα λέει θα πρέπει να δώσει αναδρομικά, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021 που βγήκε το μισθοδικείο και είπε “Όχι νόμος Κατρούγκαλου στους δικαστές”.