ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο ελληνικό κοκορέτσι, κορυφαίο έδεσμα με εντόσθια στον κόσμο- Οι αντιδράσεις από...

Το ελληνικό κοκορέτσι, κορυφαίο έδεσμα με εντόσθια στον κόσμο- Οι αντιδράσεις από την Τουρκία και τα… ελληνοτουρκικά της γαστρονομίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η είδηση που θέλει το ελληνικό κοκορέτσι να είναι το καλύτερο πιάτο με εντόσθια στον κόσμο.

Η ιστοσελίδα Taste Atlas ανέδειξε το παραδοσιακό μας φαγητό στην κορυφή της σχετικής λίστας, με βαθμολογία 4,6/5, αφήνοντας το τούρκικο kokoreç στην 4η θέση. Η αλήθεια είναι ότι το όνομα είναι κοινό, συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη συνταγή;

Αν και η βάση των δύο φαγητών είναι κοινή, όπως άλλωστε και η ονομασία τους, υπάρχουν κάποια στοιχεία που ξεχωρίζουν την ελληνική από την τουρκική εκδοχή.

Το ελληνικό κοκορέτσι αποτελείται από μια γέμιση που συνήθως περιλαμβάνει ένα μίγμα από αρνίσια γλυκάδια, συκωτάκια και καρδιές που τυλίγεται με τη λεγόμενη «μπόλια», ψήνεται και τρώγεται σαν ορεκτικό, κομμένο σε φέτες.

Η τουρκική συνταγή του kokoreç, από την άλλη, δεν περιλαμβάνει γέμιση. Αποτελείται από εντεράκια τυλιγμένα σε λίπος και ψημένα σε σούβλα. Το διάσημο κοκορέτσι της Πόλης σερβίρεται ψιλοκομμένο πάνω σε ψωμί, σαν σάντουιτς γαρνιρισμένο με μπαχαρικά, ντομάτα και πιπεριά.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πιάτα, όπως ξεκαθαρίζει και η ιστοσελίδα στην ανάρτησή της στο Twitter.

 

Φυσικά, το κοκορέτσι είναι μόνο ένα από τα πιάτα για τα οποία φουντώνουν τα…γαστρονομικά ελληνοτουρκικά. Πολλά από τα φαγητά της Ελλάδας της Τουρκίας, αλλά και όλων των γειτονικών μας χωρών έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία κι απλώς συνέχισαν να υπάρχουν ή εξελίχθηκαν με τους αιώνες. Κι ενώ ουσιαστικά ανήκουν σε όλους μας, εμείς συνεχίζουμε να τσακωνόμαστε γι’ αυτά.

Όπως συμπληρώνει η δημοσίευση του Taste Atlas: «Για να είμαστε δίκαιοι, πρόκειται για ένα πιάτο των Βαλκανίων, που έχει υιοθετηθεί και αγαπηθεί ιδιαίτερα από την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι δύο χώρες έχουν δώσει τις δικές τους πινελιές με βάση τη γαστρονομική τους παράδοση. Άλλωστε, δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε παρόμοια πιάτα σε γειτονικές χώρες».

Το θέμα είναι να μην τσακωνόμαστε για την προέλευσή του κάθε πιάτου, αλλά να εκτιμήσουμε τη διαφορετική μας προσέγγιση γιατί αυτή είναι που μας προσδίδει ξεχωριστή κουλτούρα, ακόμα κι αν αυτή προκύπτει από κάτι τόσο απλό όσο το φαγητό.