ΑρχικήEurovisionologyEurovision 2024: «Πόλεμος» ΕΡΤ- ΡΙΚ για…ένα δωδεκάρι- Τι λένε οι δύο πλευρές

Eurovision 2024: «Πόλεμος» ΕΡΤ- ΡΙΚ για…ένα δωδεκάρι- Τι λένε οι δύο πλευρές

Σε «εμφύλιο» εξελίσσεται η παραδοσιακή συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου στην Eurovision τα τελευταία 24ωρα. Αφορμή οι ισχυρισμοί του Κύπριου Πρέσβη πως ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, τον προετοίμασε για μια ενδεχόμενη χαμηλή βαθμολογία από την ελληνική επιτροπή στη συμμετοχή της Κύπρου.

Η είδηση που βρέθηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» κι έχει προκαλέσει αναστάτωση σε Ελλάδα και Κύπρο αφορά ένα επίσημο έγγραφο-ενημέρωση του Σταύρου Αυγουστίδη, Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στο οποίο ενημερώνει τους φορείς της χώρας για όσα του διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας σε συνάντηση εργασίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ζούλας «προανήγγειλε» τη χαμηλή βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής, πριν καν αυτή συσταθεί.

Η δήλωση του Προέδρου της ΕΡΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ απάντησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα όσα φέρεται να του αποδίδει ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κατά την συνάντησή τους, εξηγώντας πως η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας του σταθμού για την Eurovision.

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αυτό εξήγησα στον Πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ. Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της. Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

Τι απαντά η κυπριακή πλευρά

Μέσα από εκπομπή του ΡΙΚ έδωσε τη δίκη της απάντηση η Κύπρος. Ο Ανδρέας Αναστασίου, επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στην Eurovision ανάφερε πως όλα είναι πλέον σε γνώση της EBU και ό,τι, εφόσον αποδειχθεί ότι ισχύουν, αποτελούν παραβίαση των κανονισμών.

«Οι σχέσεις ΕΡΤ και ΡΙΚ είναι πολύχρονες και δεν προσωποποιούνται. Εφόσον ισχύουν τα δημοσιεύματα καταλαβαίνετε πως κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Είναι σε γνώση της EBU», είπε.

Η κυπριακή Πρεσβεία με τη σειρά της δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Σε σχετική ερώτηση που απέστειλε ο δημοσιογράφος της εκπομπής «Super Κατερίνα», Γιάννης Πουλόπουλος, η απάντηση ήταν «Ουδέν σχόλιο».

Οι κανονισμοί της EBU για τις κριτικές επιτροπές

«Οι κανόνες της EBU ορίζουν πως η κριτική επιτροπή από κάθε χώρα, θα πρέπει να αποφασίσει για τη βαθμολογία και να ψηφίσει μόνο αφού παρακολουθήσει τις πρόβες των χωρών και με βάση αποκλειστικά τη ζωντανή εμφάνιση κάθε συμμετοχής. Επιπλέον, η κριτική επιτροπή δεν μπορεί να συντονίζει, να διαβουλεύεται ή να αποκαλύπτει τις ψήφους της σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Απαγορεύεται στους κριτές να συντονίζουν τις ψηφοφορίες μεταξύ τους και, επιπλέον, οι ψήφοι δεν πρέπει να αποκαλυφθούν μέχρι την επίσημη γνωστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών. Η κριτική επιτροπή πρέπει να κρίνει τα διαγωνιζόμενα τραγούδια με δίκαιο, σαφή και ουδέτερο τρόπο χωρίς εξωτερικές επιρροές».