ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο κρίσιμο τεστ του Σαββατοκύριακου με ανοιχτές παραλίες και εκκλησίες

Το κρίσιμο τεστ του Σαββατοκύριακου με ανοιχτές παραλίες και εκκλησίες

Τα μέτρα αίρονται σταδιακά με το Σαββατοκύριακο που φτάνει να είναι καθοριστικό τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας όσο και για την πορεία της άρσης των μέτρων.

Τα αυστηρά μέτρα και τα βαριά πρόστιμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση έκανε λόγο για βαριά πρόστιμα σε όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες στις παραλίες εν μέσω πανδημίας. Η λειτουργία των οργανωμένων παραλιών θα γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, σαράντα άτομα ανά στρέμμα και είναι απαραίτητη η καταγραφή τους. Οι ομπρέλες μεταξύ τους πρέπει να απέχουν 4 μέτρα, ενώ κάθε ομπρέλα θα έχει δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Τα αναψυκτήρια που λειτουργούν στις παραλίες, θα μπορούν να δίνουν μόνο take away και συσκευασμένο φαγητό χωρίς επιτόπια παρασκευή του ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ. Απαγορεύεται το delivery φαγητού ή ποτών ενώ ο κ. Χαρδαλιάς έκανε σύσταση για χρήση μάσκας των εργαζομένων.

Το προσωπικό υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες μετά από κάθε χρήση αλλά και τις εγκαταστάσεις υγιενής. Απαγορεύεται, επίσης, η άθληση με σωματική επαφή.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τα πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις των παραπάνω κανόνων θα είναι βαριάθα κυμαίνονται από 5.000 -20.000 ευρώ και η επιχείρηση θα κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες στην πρώτη παράβαση.

Σε δεύτερη παράβαση προβλέπονται τριπλάσια πρόστιμα και αναστολή για 90 ημέρες. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι ας μη βιαστούν και ας μην ρισκάρουν», υπογράμμισε.

Πέτσας: «Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα κρίσιμο τεστ για την σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης»

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο δεν ήταν τόσο αυστηρός όσο κ. Χαρδαλιάς με τη λειτουργία των παραλιών διασαφηνίζοντας εξ αρχής όμως ότι «εμείς θέλουμε να εκπέμπουμε μία θετική εικόνα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο Εξωτερικό, όλα τα μάτια του κόσμου είναι στην Ελλάδα. Είναι ένα success story -επιτρέψτε μου να πω- αυτή την περίοδο, ιδίως στον τουρισμό γιατί είμαστε μία σημαντική χώρα για τον τουρισμό».

Σημείωσε ότι άκουσαν την άποψη των ειδικών ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά των παραλιών για να μην υπάρξει συνωστισμός.

Όπως τόνισε «αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα πολύ σοβαρό τεστ που αν το περάσουμε κι αυτό με επιτυχία θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα σε μία εξομάλυνση από ό,τι περιμέναμε για τους μήνες που ακολουθούν». Σχετικά με τους ελέγχους είπε ότι η δημοτική αστυνομία και οι άλλες αρχές που είναι εκεί θα πρέπει να δείξουν υπομονή και ευελιξία, «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε πρόστιμα αλλά για να προσπαθούμε να πείθουμε ποιο είναι το σωστό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτές εκκλησίες με τη συμμετοχή των πιστών

Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που αφορούν σε αποστάσεις και αριθμό των ατόμων εντός των ναών.

Π αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί. Δηλαδή, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 500, 800 ή 1.000 ή 1.400 τετραγωνικών μπορεί να δεχθεί ως 50 άτομα.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.