ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Λιμενικό απαντά στο BBC: Το αλιευτικό ήταν ακίνητο 4,5 ώρες λόγω...

Το Λιμενικό απαντά στο BBC: Το αλιευτικό ήταν ακίνητο 4,5 ώρες λόγω παροχής τροφοεφοδίων από δεξαμενόπλοια

Το Λιμενικό Σώμα, με ανακοίνωσή του, απαντά σε δημοσίευμα του BBC και δίνει διευκρινίσεις για την πορεία του αλιευτικού με μετανάστες που βυθίστηκε στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου και ανέλυσε λεπτό προς λεπτό τη διαδρομή του μοιραίου σκάφους.

Το Λιμενικό Σώμα έκανε αναφορά σε όλη τη διαδρομή του αλιευτικού μέχρι τη στιγμή του τραγικού ναυαγίου του ανοιχτά της Πύλου και έδωσε την απάντησή του στο BBC, που ανέφερε ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο επί 7 ώρες.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το αλιευτικό σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το αλιευτικό σκάδος απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον δεξαμενόπλοιο ανέλαβε να προσεγγίσει το αλιευτικό σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του αλιευτικού και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του αλιευτικού άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.# Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος και εντόπισε το αλιευτικό σκάφος να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικό σκάφους και των επιβαινόντων. Το αλιευτικό σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Πλωτό Περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το αλιευτικό σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης .