ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο «Μινιόν» στολίστηκε με τα παλιά χρώματα της λάμψης του- Τα τρυφερά...

Το «Μινιόν» στολίστηκε με τα παλιά χρώματα της λάμψης του- Τα τρυφερά σχόλια στα social media

Το νέο ΜΙΝΙΟΝ, το εμβληματικό πολυκατάστημα που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας, φωταγωγήθηκε μετά από 25 χρόνια και αναμένεται να ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το ακίνητο επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2024 με μεικτές χρήσεις αφού θα διαθέτει γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

Τα χρώματα του νέου ΜΙΝΙΟΝ είναι τρία. Το ιστορικό πορτοκαλί των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

 

Τα τρυφερά σχόλια από χρήστες στα social media

Το πολυκατάστημα των παιδικών τους χρόνων, με τις σπάνιες τότε κυλιόμενες που οδηγούσαν μέχρι τον 7ο, στον θρόνο του Άγιου Βασίλη, σχολιάζουν με νοσταλγία οι χρήστες στα social media.

Υπάρχει η Αθήνα των μολότοφ, των καταλήψεων, των διαδηλώσεων ενάντια σε σταθμούς Μετρό & εξευγενισμό περιοχών. Υπάρχει και η Αθήνα του (νέου) Μινιόν & της Βίλας Αμαλίας. Το σκοτάδι του 2008, του 2012 & του 2015 δεν πρέπει να το ζήσει ποτέ ξανά η Ελλάδα.


..Πόσα έγιναν από τότε… Και κυρίως, πόσα ΔΕΝ έγιναν ακόμα… Φωταγώγηση στο νέο Μινιόν. Αθηναρα μου love you

 


Άναψε απόψε το ΜΙΝΙΟΝ μετά σπο 53 χρόνια Εντυπωσιακή η νέα εικόνα του Μινιόν όσες και οι αναμνήσεις μας απο αυτο το μεγαλοκαταστημα, 3 τα χρώματα το ιστορικό πορτοκαλί του Μινιόν και το πράσινο της ελιάς, και λευκό στο πλάι της Βερανζέρου

 

 

Εγώ πρώτη φορά σε κυλιόμενες σκάλες και πατούσα λάθος, πάνω στο διαχωρισμό! Έχω φυλάξει μια μικρή πλαστική τσάντα από ψώνια. Έντονο πορτοκαλί και μαύρα γράμματά το ΜΙΝΙΟΝ. Ενθύμιο!

 


 

 

Το πρώτο «mall» της χώρας – Η ιστορία του θρυλικού πολυκαταστήματος

O Γιάννης Γεωργακάς ήταν η ψυχή του θρυλικού Μινιόν. Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού καταστήματος, το οποίο είχαν συνδέσει πολλές γενιές με τα Χριστούγεννα, ξεκίνησε από ένα μικρό περίπτερο και κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα.

Το περίπτερο Μινιόν είχε τα πάντα. Έμοιαζε σαν ένα μικρό παντοπωλείο. Και από ένα περίπτερο, έγινε το πρώτο πρώτο «mall» της Ελλάδας.

Ο Γεωργακάς έκανε τους 1.000 εργαζόμενους να αισθάνονται σαν μια μεγάλη οικογένεια.  Από τη δεκαετία του 1970, γινότανκουμπάρος στους γάμους, έδινε μπόνους σε όσους δεν καθυστερούσαν στη δουλειά ή πριμ για διακοπή καπνίσματος.

Με το πέρασμα των ετών, το πολυκατάστημα έγινε πόλος έλξης για κατοίκους του κέντρου της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, που έφταναν στην πρωτεύουσα και σχημάτιζαν ουρές για να ψωνίσουν.

Ο έκτος όροφος του κτιρίου ήταν αγαπημένη γωνιά μικρών και μεγάλων την περίοδο των εορτών. Άνοιγε μόνο την εορταστική περίοδο και έδινε χαρά σε όσους το επισκέπτονταν.

Το Μινιόν ήταν και το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις. Ο πολυμήχανος ιδιοκτήτης, γέμισε το 10ωροφο κτίριο με περισσότερα από 120.000 προϊόντα, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες και χρησιμοποίησε από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν υπήρχε προϊόν, που να λείπει μέσα από το Μινιόν. Ό,τι έψαχνες, το έβρισκες!

Όταν κάηκε το Μινιόν

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, στις 3:10, μια τεράστια έκρηξη στο Μινιόν στα Χαυτεία, συνταράσσει το κέντρο της Αθήνας.

Πέντε λεπτά αργότερα, ο νυχτοφύλακας του πολυκαταστήματος «Κατράντζος σπορ», φτάνει με το ασανσέρ στον πέμπτο όροφο και τον βλέπει πνιγμένο στους καπνούς.

Στο κέντρο της πόλης επικρατεί πανικός.

Τα δύο πολυκαταστήματα καίγονται εν μέσω ασταμάτητων εκρήξεων. Είναι τέτοια η θερμότητα που εκπέμπεται, που το νερό από τις πυροσβεστικές μάνικες εξατμίζεται πριν φτάσει στο στόχο του.

Την ευθύνη για τους εμπρησμούς ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ΄80».

Στην προκήρυξη που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, η οργάνωση καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και μιλά για εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων.

«Να απαλλοτριώνουμε ότι χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας από τα αφεντικά. Ότι δεν μπορούμε ή δεν χρειαζόμαστε να το απαλλοτριώνουμε, να το καταστρέφουμε γιατί η μόνη χρησιμότητά του είναι να δίνει κέρδη στα αφεντικά – ιδιοκτήτες», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μέχρι σήμερα, οι υποθέσεις των εμπρησμών είναι ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

Η περίοδος μετά τον εμπρησμό

Παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη και την αγάπη του κόσμου, είχε έρθει η αρχή του τέλους. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεπαν την επιστροφή στην λαμπρή εποχή του Μινιόν.

Τ0 1983, το Μινιόν εντάσσεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και περνάει στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

Ο ιδιοκτήτης κάνει μία τελευταία προσπάθεια το 1991 και αποκτά ξανά τον έλεγχο του Μινιόν, με τη βοήθεια συνεταίρων. Όμως, δεν κατάφερε να το κρατήσει για πολύ και αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό του. Το οριστικό τέλος ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Δυσκολίες ρευστότητας και σκληρός ανταγωνισμός, θα οδηγήσουν το Μινιόν σε λουκέτο το 1998.

Ο Γιάννης Γεωργακάς έφυγε από τη ζωή το 2002, σε ηλικία 90 ετών.