ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο πρώτο TEDxDUTH είναι γεγονός! 

Το πρώτο TEDxDUTH είναι γεγονός! 

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καλωσορίζει τον παγκόσμιο θεσμό του TEDx για πρώτη χρονιά με στόχο την προώθηση καινοτόμων ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, ικανών να αποτελέσουν πρότυπα έμπνευσης. Το θέμα του πρώτου main event είναι το “ΑΤΟΜΟ” και θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου, στην Αλεξανδρούπολη υπό την αιγίδα του ΔΠΘ.

ΑΤΟΜΟ 

atom 4 άτομον < ά στερητικό + τέμνω Άτομο, αυτό που δεν τέμνεται λοιπόν. Ιχνηλατώντας όλο και πιο κοντά στο κέντρο αυτού που ονομάζεται υλικός κόσμος, το συναντάμε. Τρέχει σε αέναες τροχιές, διασχίζει τους αιώνες απορρίπτοντας θεωρίες και κρύβεται στο άγνωστο δίνοντάς ζωή στην ανθρώπινη περιέργεια. Άγνωστο σαν την ανθρώπινη ύπαρξη. Απροσέγγιστο σαν τα μεγάλα όνειρα. Αθάνατο μες την θνητότητα του. Κι αν το άτομο τελικά κοπεί; Πόσα στερητικά άλφα θα φύγουν από την ζωή μας; Αδάμαστο το άτομο, το μόνο ‘α’ που του ταιριάζει.

άτομον < atom

Πως προέκυψε η επιλογή του ατόμου ως θέμα του πρώτου TEDxDUTH;

Λίγα λόγια για το TEDxDUTH

Ο Δημόκριτος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φιλόσοφους της αρχαίας Ελλάδας, ήταν αυτός που στην προσπάθεια κατανόησης της αρχής του κόσμου εισήγαγε την έννοια του ατόμου ως του πρωταρχικού υλικού στοιχείου. Το άτομο που δεν διαιρείται και μικρότερο του δεν υπάρχει χτίζεται πάνω του όλος ο κόσμος. Το TEDxDUTH αποδίδοντας φόρος τιμής στον Δημόκριτο, το όνομα του οποίου δόθηκε στο Πανεπιστήμιο που απλώνεται στις πόλεις της Θράκης, επιλέγει το αντικείμενο μελέτης του γνωστού φιλόσοφου για θέμα της πρώτης χρονιάς. Το ATOMO που ξεκίνησε ως ιδέα μετατρέπεται από το TEDxDUTH σε πραγματικότητα στην προσπάθεια μας να δώσουμε μια πολύπλευρη οπτική στην έννοια αυτού.

Το TEDxDUTH διοργανώνεται από φοιτητές του ΔΠΘ από την Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη με στόχο την γεφύρωση της διαφορετικότητας και της απόστασης στην ακριτική Θράκη και της διάδοσης καινοτόμων ιδεών πέραν των ορίων μιας πόλης. Πρόκειται για φοιτητική un κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλία. Την πρώτη χρονιά το TEDx DUTH φιλοξενείται στην Αλεξανδρούπολη και ευελπιστώντας να αποτελέσει θεσμό, θα εναλλάσσει κάθε χρόνο την βάση του μεταξύ των παραπάνω πόλεων της Θράκης που αναπτύσσεται το ΔΠΘ.

Τι θα δούμε στο πρώτο TEDxDUTH: ATOM?

Λίγα λόγια για το TED – TEDx

Το TEDxDUTH: ATOM αποτελείται από τρία κύρια sessions. Σε αυτά, ομιλητές από το χώρο των επιστημών, της επιχειματικότητας, του αθλητισμού, των τεχνών, της προσωπικής αυτοβελτίωσης, μεταξύ άλλων, θα προσεγγίσουν το άτομο” από τη δική τους οπτική. Πέρα από τις ομιλίες, μοναδικά performances και workshops μεταξύ των τριών sessions θα πλαισιώνουν το θέμα προσδίδοντας μια πρωτότυπη εμπειρία στον θεατή.

SESSION 1#Split_the_Atom

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την διάδοση νέων και καινοτόμων ιδεών. TED = Technology – Entertainment – Design. Το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και ανεξάρτητα οργανωμένων εκδηλώσεων που έχει ως στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους για να μοιραστούν μια TED-like εμπειρία. Στις εκδηλώσεις TEDx, ο συνδυασμός των βίντεο με TED Talks και των προσκεκλημένων ομιλητών δίνει γένεση σε δημιουργικές δημιουργικές συζητήσεις και αλληλεπιδράσεις. Το πρόγραμμα TEDx βρίσκεται υπό τη γενική καθοδήγηση που παρέχεται από το TED συνέδριο και υπόκειται σε συγκεκριμένους κανονισμούς. Το πρόγραμμα TEDx ξεκίνησε το 2009 και μέσα σε λίγους μήνες προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.

Από την απαρχή του κόσμου, “κρυμμένο” μέσα στην καρδιά κάθε μορφής ύλης, το άτομο. Εκείνο λοιπόν, με την ανάγκη για επιβίωση, με τη δίψα για αλλαγή, το αιώνιο ερωτηματικό των επιστημών. Στη πρώτη ενότητα, προσπαθούμε να κατανοήσουμε από κοινωνική, αλλά και φυσικοχημική σκοπιά την πορεία του ατόμου και τι το οδήγησε στην επικείμενη εξέλιξη

SESSION 2/ #Atom_ON

Άτομο, αναπόσπαστη κοινωνική προέκταση. Η ατομικότητα του καθενός μας σμιλεύεται μέσα από την κοινωνία, μέσα από επικοινωνιακές και κοινωνικοπολιτικές δεξιότητες. Στη δεύτερη ενότητα, ανακαλύπτουμε πως η ενασχόληση με τις τέχνες, την πολιτική και την επιχειρηματικότητα συνέβαλε στην πνευματική ανάταση του ατόμου, την κοινωνική του εξέλιξη και την ευημερία του.

SESSION 3/ #Beyond_Atom

Και τι ακολουθεί μετά το άτομο; Στη τρίτη και τελευταία ενότητα, προσεγγίζουμε την κατάσταση υπέρβασης του ατόμου. Άτόμα που ξεπερνούν τα φυσικά και ψυχολογικά τους όρια, άτομα” του μέλλοντος, πλασμένα μέσα από καινοτόμες τεχνικές. Άραγε τι ορίζεται πλέον ως άτομο;

TEDXDUTH