ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο «Typhoon» του Θ. Λασκαρίδη καθαρίζει τον Θερμαϊκό

Το «Typhoon» του Θ. Λασκαρίδη καθαρίζει τον Θερμαϊκό

Αποστολή καθαρισμού του Θερμαϊκού αναλαμβάνει, από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, το πλοίο «Typhoon» (Τυφώνας) του κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ένα μοναδικό, ειδικής κατασκευής πλοίο, με αποθηκευτικούς χώρους απορριμμάτων, που πλέει από χθες ανοιχτά της Θεσσαλονίκης.
Το υπερσύγχρονο πλοίο, μήκους 72 μέτρων, που αποκτήθηκε πριν από έναν χρόνο με σκοπό να μπει στη μάχη κατά της παράκτιας ρύπανσης στην Ελλάδα, βρίσκεται από χθες στον Θερμαϊκό και όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, θα καθαρίσει τις ακτές και θα προβεί σε μια πρώτη αξιολόγηση του ρυπαντικού φορτίου του Θερμαϊκού.
«Χθες κάναμε κάποιες πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες παράκτια στον Θερμαϊκό. Για την ώρα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που είναι μαζί μας σ’ αυτή την αποστολή, είναι μια αρχική αξιολόγηση του ρυπαντικού φορτίου του Θερμαϊκού. Να δούμε σε κάποια επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής του Θερμαϊκού τι συμβαίνει με τη ρύπανση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμοπούλου, εκτιμώντας πως «λόγω της γειτνίασης με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός είναι επιβαρυμένος».
Εξηγώντας, δε, τη διαδικασία, σημείωσε: «Θα πάμε σήμερα με τα φουσκωτά μας στις εκβολές των δύο μεγαλύτερων ποταμών που χύνονται στον Θερμαϊκό για να δούμε τι συμβαίνει σ’ αυτό το σημείο καθώς τα ποτάμια μας, μαζί με τα νερά, κατεβάζουν απορρίμματα […] Η διαφορά μεταξύ Σαρωνικού (σ.σ. ανάλογο πρόγραμμα εκπονήθηκε πέρσι στον Σαρωνικό) και Θερμαϊκού είναι πως για τον Θερμαϊκό δεν έχουμε καθόλου μελετημένα δεδομένα. Ξεκινούμε κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα νερά σε σχέση με τη ρύπανση. Στον Σαρωνικό έχουν γίνει μετρήσεις τα τελευταία 20 χρόνια οπότε έχουμε αρκετά ερευνητικά δεδομένα, τα οποία καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε, να διαψεύσουμε ή να διευρύνουμε. Στον Θερμαϊκό ξεκινάμε κυριολεκτικά από το μηδέν». Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, κάποια αρχικά δεδομένα από τον Θερμαϊκό αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας «για να μπορέσουμε να σταθμίσουμε αν οι εικασίες και οι ερευνητικές υποθέσεις που κάνουμε έχουν πραγματικά βάση».
Σημειώνεται ότι μέσα σε έναν χρόνο δράσης του «Τυφώνα», έχουν καθαριστεί 1220 παραλίες στην Ελλάδα και έχουν απομακρυνθεί 200 τόνοι σκουπίδια. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, «στο ακατοίκητο νησάκι Πάτροκλος, μια βραχονησίδα απέναντι από το Λαύριο, στην Αθήνα, έχουμε μαζέψει πάνω από έναν τόνο σκουπίδια».