ΑρχικήΕπικαιρότηταΤον Απρίλη το εκκένωσαν, το Μάη το επανεκατέλαβαν

Τον Απρίλη το εκκένωσαν, το Μάη το επανεκατέλαβαν

Σε ανακατάληψη του κτηρίου της οδού Μπουμπουλίνας 42 στα Εξάρχεια προχώρησαν εκ νέου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το συγκεκριμένο κτήριο, όπως και κάποια άλλα είχαν εκκενωθεί μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις 18 Απριλίου. Από το συγκεκριμένο μάλιστα είχαν προσαχθεί 68 άτομα.

Η ανακοίνωση της Αυτοοργανωμένης Κοινότητας Καταληψιών, Μεταναστών και Διεθνιστών έγραψε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου:

“Από τον Φλεβάρη του ‘19 έχει ξεκινήσει επιχείρηση μαζικής εκκένωσης καταλήψεων με πρώτη τη μεταναστευτική κατάληψη της Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια. Στις 11/4 στις 6 το πρωί ένας στρατός από μπάτσους εκκενώνει τις καταλήψεις στέγης Azadi και New Babylon, απ’όπου προσαγάγονται 120 άτομα. Μόλις μία βδομάδα μετά στις 18/4 λαμβάνει χώρα άλλη μία επιχείρηση στην κατάληψη στέγης μεταναστών Clandestina και στη Cyclope.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό αποτελεί ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένες δομές, που επικεντρώνεται στα Εξάρχεια, και που στόχο έχει την εξυπηρέτηση του επικοινωνιακού προφίλ κράτους και κυβέρνησης ως εγγυητή της νομιμότητας και της ασφάλειας και ως διασφαλιστή των συμφερόντων ιδιοκτητών και αφεντικών. Οι επιχειρήσεις στις καταλήψεις στέγης συνοδεύτηκαν από επιχειρήσεις σε σπίτια όπου οι μπάτσοι είχαν πληροφορίες ότι όντως υπάρχουν ναρκωτικά προκειμένου όλο αυτό να παρουσιαστεί σαν μια ενιαία επιχείρηση κατά των ναρκωτικών. Αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων είναι, πολλοί από τους μετανάστες κατοίκους να βρίσκονται φυλακισμένοι στα κολαστήρια του κράτους, και οι υπόλοιποι άστεγοι.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή με πολύ συκγεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο απόλυτος εγκλωβισμός που βιώνουν οι μετανάστες στην ελλάδα -και στα εξάρχεια συγκεκριμένα για όσους δεν έχουν χαρτιά- αργά ή γρήγορα θα τροφοδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις. Είτε με τη μορφή της ειδομένης και των διαβατών, της βίαιης δηλαδή διεκδίκησης της κατάργησης των συνόρων, είτε με τη μορφή αυτοοργανωμένων αγώνων, όπως οι καταλήψεις στέγης. Ταυτόχρονα η όξυνση των αντιθέσεων ενισχύεται και από τα μεγάλα κεφάλια της ε.ε.: οι εξώσεις οικογενειών από σπίτια που τους νοίκιαζαν μκο είναι προ των πυλών αφού το μεγάλο κεφάλαιο θεωρεί ότι αυτός ο κόσμος είναι έτοιμος πλέον να βγει στην αγορά εργασίας, ιδανικό κρέας για τα σκλαβοπάζαρα του καπιταλισμού.

Εμείς, ντόπιοι, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καταληψίες, αντιλαμβανόμαστε ότι οι απαντήσεις μας πρέπει να δοθούν από κοινού. Ότι κάθε αυτοοργανωμένη δομή που περνάει στα χέρια του κράτους είναι μια πληγή για όλους και όλες μας. Όμως ο κοινός αγώνας των καταπιεσμένων είναι απειλή για την εξουσία και αυτόν τον αγώνα αποφασίσαμε να στεγάσουμε ανακαταλαμβάνοντας κομμάτι από το ‘χαμένο’ έδαφος, αυτό της Μπουμπουλίνας 42.

Να οργανώσουμε την αντίσταση απέναντι στην καταστολή, την υπεράσπιση των καταλήψεων, της γειτονιάς και των ζωών μας”.