ΑρχικήΕπικαιρότηταΤούντας: «Θεωρώ σίγουρο ότι θα έχουμε κρούσματα από τον εορτασμό των Θεοφανείων»

Τούντας: «Θεωρώ σίγουρο ότι θα έχουμε κρούσματα από τον εορτασμό των Θεοφανείων»

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας εκτίμησε ότι ο εορτασμός των Θεοφανίων θα συνεισφέρει μέσα τις επόμενες μέρες στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.
«Δε φοβάμαι απλά, αλλά θεωρώ σίγουρο ότι θα έχουμε κρούσματα από τον εορτασμό των Θεοφανίων μετά από τις εικόνες που είδαμε», λέει στο iefimerida.gr σημειώνοντας ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα στην περίπτωση του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η χαλάρωση των μέτρων σημαίνει αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος

«Μετά τον εορτασμό στη συμπρωτεύουσα είδαμε μια μεγάλη έξαρση τοπικά της επιδημίας και θρηνήσαμε δεκάδες θύματα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Όπου υπάρχει χαλάρωση των μέτρων και κυρίως όπου επιτρέπεται οποιουδήποτε είδος συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, ακόμα και με μάσκες, αυτό σημαίνει αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση η στάση της εκκλησίας αλλά και της πολιτείας. Υπάρχει αυτοδιοίκητο αλλά η εκκλησία δεν είναι κράτος εν κράτει. Με τα θέματα δημόσιας υγείας δεν πρέπει να παίζει κανείς», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τούντας.

Η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς μας πάει πίσω έως τρεις μήνες στη μάχη της πανδημίας

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς και στην καθυστέρηση που καταγράφεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς μας πάει πίσω 2-3 μήνες στη μάχη κατά της πανδημίας. Η εκτίμηση που προκύπτει από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, και πιο συγκεκριμένα του αριθμού των διασωληνωμένων και του αριθμού των νεκρών, είναι ότι η επιδημία με τα σημερινά μέτρα θα μπορούσε να σβήσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, όσο χαλαρώνουμε τα μέτρα τόσο πιο δύσκολη θα είναι αυτή η μάχη».
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, μέχρι να αρχίσει να αποδίδει ο εμβολιασμός θα παλεύουμε μέρα με τη μέρα με το δεύτερο κύμα. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 θα πρέπει να συνεχιστεί η εγρήγορση και η μάχη μας με την επιδημία. Με τα εμβόλια θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση αλλά ακόμα και αν σβήσει αυτό το δεύτερο κύμα, που ευελπιστώ αρχές καλοκαιριού, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την επιδημία που θα έχει γίνει ενδημία, θα υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, ώστε να μην μπορεί να ξεσπάσει ένα τρίτο κύμα το φθινόπωρο», τονίζει.

Δύσκολο να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης πριν το καλοκαίρι

Σχολιάζοντας το σενάριο που προέβλεπε ότι θα καταφέρουμε το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί μέσα στους έξι μήνες, ο κ. Τούντας λέει με νόημα: «Το βλέπω δύσκολο. Θεωρώ ότι δεν είναι ακατόρθωτο να μιλήσουμε για μία τέτοια στόχευση μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί αν θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε τα αναγκαία εμβόλια που πιστεύω ότι είναι εφικτό».
Το επόμενο στοίχημα, όπως επισημαίνει, είναι αν η πολιτεία να καταφέρει να διοργανώσει τους εμβολιασμούς με γρήγορους ρυθμούς, πιο γρήγορους απ’ αυτούς που είχε προβλέψει. «Ήδη τον Ιανουάριο είμαστε έξω από τις προβλέψεις μας για τους εμβολιασμούς. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος. Να αυξήσουμε τα εμβολιαστικά κέντρα για να προλάβουμε αυτό το 70% να το εμβολιάσουμε μέχρι τον Ιούλιο», καταλήγει Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής.