ΑρχικήΕπικαιρότηταΤούντας: «Έπρεπε να πάμε σε αυστηρό lockdown από την επομένη των Χριστουγέννων»

Τούντας: «Έπρεπε να πάμε σε αυστηρό lockdown από την επομένη των Χριστουγέννων»

Στην εκπομπή «Briefing» του Γιώργου Πιέρρου, στο Action24, βρέθηκε καλεσμένος ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.
Κληθείς να σχολιάσει το νέο lockdown της Κυβέρνησης, ο κ. Τούντας απάντησε ότι το λοκντάουν θα έπρεπε να έχει αυστηροποιηθεί πολύ νωρίτερα, ήδη με το πέρας των εορτών. «Υπήρχαν επιδημιολογικές ενδείξεις ότι η χαλάρωση των εορτών και η αυξημένη κοινωνική κινητικότητα θα οδηγούσε σε μια έξαρση του δεύτερου κύματος. Έπρεπε να το είχαμε προβλέψει και να είχαμε ένα αυστηρό lockdown από την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων».
Αναφορικά με τον ρόλο των σχολείων στη διασπορά του ιού, ο καθηγητής σχολίασε πως τα σχολεία αποτελούν μια σημαντική πηγή μετάδοσης του ιού και αναζωπύρωσης του επιδημικού κύματος. «Σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη, τα σχολεία μπορούν να ευθύνονται έως και το 50% της μεταδοτικότητας του ιού κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για τη σύνδεση του εμβολίου με την καταγγελία για παράλυση, σημείωσε πως οι γνώσεις του επιστημονικού κόσμου γύρω από τα εμβόλια δεν δικαιολογούν καμία τέτοια συσχέτιση.
«Η επιπλοκή αυτή αποδίδεται πολλές φορές στην ίδια την ίωση και όχι στο εμβόλιο. Οι ιοί πολλές φορές επιδρούν στο νευρικό σύστημα και δημιουργούν τέτοιου είδους ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δεν φταίει λοιπόν το εμβόλιο. Ας μην τρομοκρατούμε τον κόσμο. Το εμβόλιο είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στον κίνδυνο της πανδημίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ