ΑρχικήΕπικαιρότηταΤουρκία : Πρόσκληση προς Αθήνα για στρατιωτική συνάντηση στην Άγκυρα

Τουρκία : Πρόσκληση προς Αθήνα για στρατιωτική συνάντηση στην Άγκυρα

Η Τουρκία αποστέλλει πρόσκληση στην Αθήνα για συνέχιση των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και με το Oruc Reis να πλέει στην περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αρθρογράφου Χαντέ Φιράτ, ότι  «η Τουρκία απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της 4ης συνάντησης για τα ΜΟΕ μεταξύ τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Και αναμένεται απάντηση».

Σύμφωνα με τη Χαντέ Φιράτ, μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Στο άρθρο της Χουριέτ σημειώνεται, σύμφωνα με το sigmalive.com, ότι «Η ένταση στην ανατ. Μεσόγειο συνεχίζεται. Από τη μία Τουρκία και Ελλάδα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας, από την άλλη πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι υπάρχει επίσης προσπάθεια ενεργοποίησης του τριπλού μηχανισμού των συνομιλιών. Οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή,  στο δημοσίευμα της Χουριέτ, προστίθεται ότι «οι στρατιωτικές συνομιλίες συνεχίζονται μεν, με βραδείς ρυθμούς δε λόγω της Ελλάδας».

«Μέχρι σήμερα στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στο ΝΑΤΟ, ενώ η τουρκική αντιπροσωπεία έχει λάβει εύσημα από την επιτροπή της ΒΑ Συμμαχίας, από την άλλη η ελληνική αντιπροσωπεία για κάθε κεφάλαιο απαντά ότι ‘πρέπει να ρωτήσουμε’ (την Αθήνα). Πάντως, οι στρατιωτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα συνεχίζονται», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Για τους S-400

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει σε λειτουργία τους S-400, παρά την αμερικανική… δαμόκλεια σπάθη των κυρώσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη «Χουριέτ» ότι επιβάλλεται η θέση σε λειτουργία τους, προκειμένου η Τουρκία να μάθει «δουλεύουν, δεν δουλεύουν…».

«Όπως όταν αγοράζεις μία τηλεόραση, την εγκαθιστάς και την τεστάρεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η εγκατάσταση επομένως προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και δεν υπάρχει αλλαγή άξονα από την Τουρκία απέναντι στις άλλες συμμάχους του ΝΑΤΟ, σημειώνεται.