ΑρχικήΕπικαιρότηταΤούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία

Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία

Διάσημος Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει ότι η σεισμική έξαρση θα δώσει και άλλους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα. Ο Εβγκέν Αχμέτ Σερτσάν μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει τις δύο γειτονικές χώρες.

«Καθώς η γεωτεκτονική πίεση είναι πολύ υψηλή στην Τουρκία περιμένω κι άλλους σεισμούς στην Τουρκία, επίσης και στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσε.

Οι φόβοι των σεισμολόγων επικεντρώνονται στο μεγάλο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας: «Έχουμε βασικά τέσσερις σεισμικές περιοχές στην Τουρκία. Η πρώτη είναι το ρήγμα της Β. Ανατολίας που ξεκινά από την Τουρκία και μετά διασχίζει το βόρειο Αιγαίο και μπαίνει μέσα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο άγριο. Και το δεύτερο είναι στην περιοχή του Αιγαίου».

Σημείωσε, επίσης, ότι η βύθιση της αφρικανικής πλάκας από τα 3-4 εκατοστά τον χρόνο, έχει επιταχυνθεί την τελευταία επταετία στα 5, αυξάνοντας τις γεωτεκτονικές πιέσεις στο ελληνικό τόξο και επομένως και την πιθανότητα μεσαίων και μεγάλων σεισμών.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πώς η Τουρκία πιέζει γεωδυναμικά την Ελλάδα

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Τουρκία που κόστισε την ζωή σε 35 ανθρώπους, προκαλώντας και ανυπολόγιστες ζημιές παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα που εξηγούν πως οι σεισμοί στην Ανατολία και εκείνοι στον Ελλαδικό χώρο με κάποιο τρόπο εν τέλει συνδέονται.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Η ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΣΚΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΑ

«Εμείς οι τούρκοι δε σας πιέζουμε μόνο γεωπολιτικά αλλά και γεωδυναμικά», είχε πει ευφυώς πριν χρόνια σε επιστημονικό συνέδριο πολύ γνωστός (σε μας) τούρκος καθηγητής γεωλογίας. Να, λοιπόν, πως μας πιέζει γεωδυναμικά η λιθοσφαιρική μικροπλάκα της Ανατολίας. (1) Η Ανατολία συμπιέζεται από την Αραβική πλάκα από νότο και από την πλάκα της Ευρασίας από βορρά, (2) η Ανατολία αναγκάζεται και «γλυστρά» προς τα δυτικά σαν σφήνα κατά μήκος των ρηγμάτων της Βόρειας και της Ανατολικής Ανατολίας (όπου έγινε ο τελευταίος σεισμός), (3) τελικά η προς τα δυτικά μετακίνηση συμπιέζει συνεχώς τον Ελλαδικό χώρο. Ο χάρτης ρηγμάτων είναι από επιστημονική δημοσίευση (1992) του αείμνηστου, εξαίρετου τούρκου γεωλόγου Α. Barka.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=773578106459973&id=100014233710134

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ