ΑρχικήΕπικαιρότηταΤουρκικοί ισχυρισμοί για επεισόδιο με ελληνικό σκάφος στο Φαρμακονήσι

Τουρκικοί ισχυρισμοί για επεισόδιο με ελληνικό σκάφος στο Φαρμακονήσι

Ένα ακόμη επεισόδιο στο Αιγαίο, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λιμενικού σώματος σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το CNN Turk και όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά σκάφος του ΛΣ της χώρας μας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού λιμενικού.

Στην ανακοίνωση μάλιστα της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, το επεισόδιο έγινε το πρωί της Δευτέρας στις 8:50 στο Φαρμακονήσι.

«Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου σκάφους που συμμετείχε στον «Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας» 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

«Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής» συνεχίζει η ανακοίνωση της Τουρκίας «εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το Ελληνικό αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή».

 

Στις 9 Αυγούστου βγαίνει το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ προανήγγειλε ότι το νέο γεωτρύπανο που έχει αγοράσει η Τουρκία (το 4ο στη σειρά), θα βγει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, «εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, 7ης γενιάς, που θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι, εκκινώντας από τη Μερσίνα.

 

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή θα πλεύσει για έρευνες, με τις σχετικές αποκαλύψεις να αναμένονται από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.

Το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά ανεβαίνει με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, να κλιμακώνονται ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, την Τρίτη καταγράφηκαν 80 παραβιάσεις, με 37 από αυτές να γίνονται από μαχητικά F-16, ενώ 43 από μη επανδρωμένα UAV.

Παράλληλα, έγιναν τρεις εμπλοκές, ενώ μία από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήση που έγινε περίπου στις 3 το μεσημέρι πάνω από τους Ανθρωποφάγους, (του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων) στα 19.000 πόδια.