Τσελέντης: «Δεν ήταν μετασεισμός ο δεύτερος στην Τουρκία, ήταν διαφορετικός σεισμός- Αναμένω 15.000 νεκρούς»

13 mins read

Καθόλου αισιόδοξες δεν είναι οι εκτιμήσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακη Τσελέντη, σχετικά με τον σεισμό στην Τουρκία.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 15.000 , καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ σχεδόν 3000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, αυτός ήταν νέος σεισμός ως «φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα», και όχι μετασεισμός του πρωινού.

Ο νέος σεισμός θα έχει τους δικούς του ισχυρούς μετασεισμούς και αυτό είναι το ακόμα πιο άσχημο  στην ήδη τραγική κατάσταση,

Μάλιστα η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες.

«Δεν θα βιώσουμε ποτέ τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα»

Στους σημερινούς σεισμούς την Τουρκία ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, που δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, η πιθανότητα στην Ελλάδα να έχουμε μεγάλο σεισμό ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία είναι «ελαχίστη» και αν γίνει κάτι, θα είναι στη θάλασσα.

Εξηγώντας γιατί ο σεισμός δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχει η πλάκα της Αφρικής, η οποία χτυπάει ανατολικά την πλάκα της Αραβίας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα. Πάνω σε αυτό το ρήγμα έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας που επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο γιατί φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο.

«Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να επηρεάσει την Ελλάδα, έως αμελητέα, είναι μακριά και έχει άλλη κατευθυντικότητα. «Αν ήταν πάνω στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας, τότε ναι θα είχαμε θέμα, όπως στο ’99» δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στους «Αταίριαστους».

Επίσης, στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχει άσχημος δομικός ιστός στην περιοχή με «άθλια» κτίρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κτίρια στην Ελλάδα, ακόμα και τα πιο παλιά.

Facebook Comments