Τσιόδρας από Λακωνία: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown»

25 mins read

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λακωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για επιδημία κορωνοϊού στην περιοχή του Ευρώτα, που αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών. 
Μαζί του ήταν και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, καθώς και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν από ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα δράσης στην περιοχή, που συντονίζει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και ο ΕΟΔΥ και αφορά την ανίχνευση ελονοσίας, η οποία πραγματοποιείται μέσω διερεύνησης εμπυρέτων, προκειμένου να μην χάνουν περιστατικά ελονοσίας. «Είναι ευτύχημα ότι βρέθηκε ο ιός -ελπίζουμε πολύ σύντομα- και θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην περιοχή», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους».
Σημειώνεται ότι στα χωριά Γλυκόβρυση και Άγιος Ιωάννης του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας εντοπίστηκαν 37 εποχιακοί εργάτες γης θετικοί στην Covid-19.
Τα θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα, θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λακωνία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών και όλης της κοινότητας.
«Θα έχουμε κάποιες δράσεις πάνω σε αυτό σε ό,τι βρίσκουμε και θα συνεχίσουμε και με τις στενές επαφές. Εκεί θα κινείται όλη η δράση για να μπορούμε να ελέγξουμε και τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό. Θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες μέρες να μεταβούν σε εργασίες.
Σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε. Θα έχουμε ετοιμότητα. Εδώ, η ομάδα του κ. Χατζηχριστοδούλου, θα είναι στον χώρο, όλες οι ΚΟΜΥ του υπουργείου Υγείας θα είναι εδώ, θα τεστάρουν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην ερώτηση αν εξετάζεται τοπικό lockdown, είπε ότι «εξετάζεται, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν το κάνουμε». 
Ερωτηθείς αν θα διενεργηθούν τεστ στους κατοίκους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «εφόσον τελειώσουν όλα τα τεστ στην κοινότητα των μεταναστών, θα συνεχίσουμε με όσες έχουν ανιχνευθεί ως στενές επαφές, είτε διάφορες άλλες συναλλαγές».
«Προσπαθήσαμε και είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι μετανάστες, άρα έχουμε και τα σπίτια, ξέρουμε ποιοι μένουν σε κάθε σπίτι», υπογράμμισε ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της καλής συνεργασίας με τον πληθυσμό των μεταναστών, θα πετύχει το πρόγραμμα για τον έλεγχο του Covid-19.
«Θεωρώ ότι και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, του δημάρχου, της περιφέρειας, του ΕΟΔΥ, που έχει φέρει αρκετές ΚΟΜΥ και αρκετές δυνάμεις, θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε.
Αναφορικά με το αν το κρούσμα βρέθηκε από το πρόγραμμα που στηρίζεται από την περιφέρεια και τον δήμο για την ελονοσία, είπε ότι αυτό είναι το θετικό, καθώς σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, που γνωρίζει την περιοχή από την ελονοσία, βρίσκεται το κλιμάκιο από την 1η Ιουνίου εκεί. «Έχουν καταγράψει όλους τους εργάτες γης, ξέρουν πού μένουν κι αυτό βοήθησε ώστε να ανακαλύψουν με τον έλεγχο που έκαναν για την ελονοσία, δύο άτομα με συμπτώματα, το ένα να έχει πυρετό και το άλλο πονοκέφαλο. Έτσι, οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, έκαναν το τεστ, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό», σημείωσε.
Εν τέλει, σχετικά με το πώς θα αποφευχθούν οι υπερεστίες μετάδοσης, ο δήμαρχος Λακωνίας ανέφερε ότι το εξετάζουν με όλους τους αρμόδιους φορείς και μαζί με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να δουν πού θα τους μεταφέρουν.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα