ΑρχικήΕπικαιρότηταΤσιόδρας: Ποια η επίδραση του καλοκαιριού στον κορωνοϊό

Τσιόδρας: Ποια η επίδραση του καλοκαιριού στον κορωνοϊό

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 2.691, ενώ 32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποιίων 9 είναι γυναίκες.

85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ το σύνολο των θανάτων φθάνει πλέον τους 150.

Αναφερόμενος στην απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο καθηγητής λομωξιολογίας ανέφερε ότι ήταν «Ακούραστος δάσκαλος, διαπρεπής επιστήμονας», εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Στη συνέχεια, ο κ.Τσιόδρας έκανε αναφορά στα τεστ αντισωμάτων και στην αποτελεσματικότητά τους, λέγοντας ότι «οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας».

Ακόμη, ανέφερε ότι «σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα. Σύμφωνα με τη μελέτη η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%. Η μελέτη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι την covid-19. Η εργασία θα δημοσιευθεί στο Nature Medicine. Άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά. Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού».

Ερωτηθείς για τις εποχικές αλλεργίες και το άσθμα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «χαρακτηριστικό τους είναι το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια, η φαγούρα και η καταρροή δείχνουν αλλεργία, για να μην υπάρχει αμφιβολία αν πρόκειται για κορωνοϊό», ενώ συνέστησε «οι αλλεργικοί ασθενείς να είναι σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους και να συνεχίσουν την αγωγή τους».

Η επίδραση του καλοκαιριού

Αναφερόμενος στην επίδραση του καλοκαιριού στον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού και πρόσθεσε: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του κορωνοϊού» σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία.

Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε με πιθανότητες, «θα περιμένουμε και θα δούμε. Όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια δική μας συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής στην καθ ημέρα πράξη», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε, ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.

Μιλώντας για τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους και στη χώρα μας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τα αισιόδοξα αποτελέσματα μελέτης, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα. «Σχεδόν σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά αποτελέσματα είναι μικρότερη του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1300 άτομα που είχαν περάσει ήπια τη νόσο».

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, η μελέτη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος νόσησε βαριά ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό είχαν, θετικά αντισώματα. Η ίδια ομάδα έχει συνδυάσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. «Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού. Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά είναι για πόσο καιρό θα κρατάει αυτή η ανοσία», επεσήμανε και όπως είπε οι επιστήμονες θα παρακολουθούν ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο για 6 ή 12 μήνες και να βλέπουν πως συμπεριφέρονται τα αντισώματά τους.