ΑρχικήΕπικαιρότηταΤζανάκης: «Αναμένεται νέο ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα - Κοντά στις 54.000»

Τζανάκης: «Αναμένεται νέο ρεκόρ στα κρούσματα σήμερα – Κοντά στις 54.000»

Την εκτίμηση πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού θα ξεπεράσουν τις 50.000 την Τρίτη, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς όπως επισήμανε θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως σε περίπτωση που γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Όσον αφορά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

Ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνοικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου. Επικαλέστηκε στοιχεία από τις ΗΠΑ όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.

Υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

“Λογικό να δούμε σήμερα 50.000 κρούσματα “

Στα κρούσματα που θα έχουμε σήμερα, Τρίτη, αναφέρθηκε και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως ένας αριθμός γύρω στις 50.000, “είναι λογικός”, με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα σελφ τεστ στα σχολεία.