ΑρχικήΕπικαιρότηταΤζανάκης: «1.000-3.000 νεκροί στη Σαγκάη, όχι τρεις που λένε»- Ιάπωνας ιολόγος εξηγεί...

Τζανάκης: «1.000-3.000 νεκροί στη Σαγκάη, όχι τρεις που λένε»- Ιάπωνας ιολόγος εξηγεί τι συμβαίνει

Για 1.000 έως 3.000 νεκρούς στη Σαγκάη και όχι για τρεις όπως αναφέρουν οι κινεζικές αρχές έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης μίλησε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για το σκληρό lockdown στη Σανγκάη και τόνισε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι πολύ περισσότεροι από όσους αναφέρουν οι κινεζικές αρχές.

«Δεν είναι δυνατόν να έχεις 300.000 κρούσματα σε ένα πληθυσμό όπου οι άνω των 65 είναι 30 και 40% ανεμβολίαστοι, και μάλιστα με εμβόλιο ανίσχυρο στην Όμικρον 2, πολύ πιο ανίσχυρο από τα δικά μας, και να έχεις τρεις νεκρούς» υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

Σκηνές βίας στη Σαγκάη με αφορμή το σκληρό λοκντάουν

Προειδοποίησε ότι το κινεζικό δόγμα «μηδενικής ανοχής» λειτούργησε ως και τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πολύ φοβάμαι ότι είναι τελείως ανίσχυρο σχετικά με την Όμικρον και την Όμικρον 2… Μιλάμε για πολύ διεισδυτική μεταδοτικότητα, η οποία μπορεί να κατασταλεί πρόσκαιρα, αλλά πολύ γρήγορα φουντώνει. Μακάρι να το πετύχουν έστω με αυτά τα μέτρα, τα ανεφάρμοστα για δυτικές κοινωνίες».

Η Κίνα μας έχει συνηθίσει σε αδιαφάνεια σημείωσε ο καθηγητής. Όποιος έχει επισκεφθεί την Κίνα και έχει δει τον τρόπο που λειτουργούν και έχουν οργανώσει τη ζωή τους καταλαβαίνει πώς λύνουν τα προβλήματα τους.




«Μιλάμε για μια χώρα χωρίς ωράρια εργαζόμενων, μια χώρα που δεν υπάρχουν εργάσιμες μέρες, που η κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή είναι εντός συγκεκριμένων πλαισίων και μιλάμε για μια έκταση που είναι λίγο μικρότερη από την Κρήτη με 26 εκατ. κατοίκους. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το συνονθύλευμα των κοινωνικών οικιστικών και άλλων παραμέτρων προϋποθέτει πολύ προηγμένο σύστημα δημοσίας υγείας για να αντιμετωπίσεις μια τέτοια έξαρσης» υπογράμμισε.

 

Η αστυνομία στη Σαγκάη καταστρέφει μέχρι και τα λαχανικά των κατοίκων!


Ιάπωνας ιολόγος: Διαφορετικός τρόπος καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό στην Κίνα

Ο χαμηλός αριθμός θανάτων έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ κάποιων ειδικών έξω από την ενδοχώρα της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Ζιν Ντονγιάν, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι λιγοστοί θάνατοι στη Σαγκάη είναι εν μέρει αποτέλεσμα του τρόπου καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό στην κεντρική Κίνα.

«Οι μέθοδοι υπολογισμού των θανάτων εκεί είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ. Περίπου το 90% των θανάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ δεν θα μετρούνταν στην ενδοχώρα», είπε.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας άνθρωπος θεωρείται ότι πέθανε από κορωνοϊό, αν είχε επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον ιό λιγότερο από 28 ημέρες πριν τον θάνατό του, ακόμη κι αν πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, λέει ο Ζιν.

 

Έρημη πόλη η Σαγκάη μετά από 19 μέρες λοκντάουν

Μία ακόμη αιτία του μικρού αριθμού θανάτων ίσως είναι και ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επιθετική και, πέρα από τους εμβολιασμούς, το μεγάλο ποσοστό ελέγχων βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος που η Κίνα ανακοινώνει θανάτους. Τον περασμένο μήνα η βορειοανατολική περιφέρεια Jilin ανακοίνωσε δύο θανάτους, τους πρώτους μετά από περισσότερο από έναν χρόνο. Όλο το 2021 η ενδοχώρα της Κίνας ανακοίνωσε μόνο δύο θανάτους, και τους δύο μέσα στον Ιανουάριο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι και τα κρατικά ΜΜΕ αποδίδουν τους λιγοστούς θανάτους στην υποτιθέμενη επιτυχία της στρατηγικής μηδενικής ανοχής, ωστόσο όλο και περισσότεροι Κινέζοι αμφισβητούν έντονα ότι δικαιολογείται η επιβολή τόσο αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αναστέλλουν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων.

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους ήδη τρεις εβδομάδες, με πολλούς να παραπονιούνται για ελλείψεις στα τρόφιμα και τα φάρμακα, για άθλιες συνθήκες στα αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας και για διαχωρισμούς γονέων από τα παιδιά τους.