Τζανάκης και Πρασάς προειδοποιούν για νέο κύμα ιώσεων και αύξηση νοσηλειών

29 mins read

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σήμερα για την πορεία της πανδημίας τον χειμώνα, αλλά και για τους ιούς που απειλούν παιδιά και ενήλικες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA»:

«Είμαστε μπροστά σε μία πανσπερμία ιών που προσβάλουν παιδιά και ενήλικες. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, αλλά είναι και ρυνοϊοί, αδενοϊοί και εντεροϊοί που προσβάλουν άπαντες. Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προκαλούν βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν».

Εχουν αυξηθεί οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων
«Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κόπωση, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους, να αντιπυρετικά, ανάπαυση. Όμως όταν το παιδί έχει δύσπνοια και πυρετό πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, στους ενήλικες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα παρατηρούνται μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομεία με συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων, οι οποίες ενίοτε προκαλούν πολλά προβλήματα σε ευάλωτους ανθρώπους. Για αυτό χρειάζεται αυτή την εποχή οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και οι ευάλωτες ομάδες, να κυκλοφορούν με μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Εξαρση κρουσμάτων σε γρίπη και σε συγκυτιακό ιό RSV

Επιπρόσθετα, στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Νίκος Γκότσης, νοσηλευτής ΤΕΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και εκτίμησε πως τον χειμώνα θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Πριν από δύο χρόνια που είχαμε τον κορωνοϊό δεν είχαμε εμφανή συμπτώματα γρίπης, επειδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και φόραγαν μάσκα. Τώρα έχουμε έξαρση κρουσμάτων γρίπης και του συγκυτιακού ιού», δήλωσε o κ. Γκότσης

Ο συγκυτιακός ιός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

βήχα
πυρετό
καταρροή

Όπως τόνισε ο Νίκος Γκότσης, οι παιδιατρικές είναι γεμάτες λόγω του εκρηκτικού «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και του συγκυτιακού ιού RSV.

Δείτε τι είπε ο Νίκος Τζανάκης για τον κορωνοϊό, την γρίπη και του ιού RSV:

 

Πρασσάς: Γιατί σαρώνουν οι ιοί με τέτοια ορμή στην κοινότητα;

Ο Γιάννης Πρασσάς, Δρ. Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του iefimerida.gr καλώντας τους γονείς να κάνουν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο του κορωνοϊού, σε όσα παιδιά δε νόσησαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, καθώς δεν αποκλείεται η πίεση στις παιδιατρικές ΜΕΘ να εμφανιστεί σύντομα και στη χώρα μας.

Μιλώντας για τους λόγους που οι ιοί έχουν τέτοια ορμή σε αυτή τη φάση, εξηγεί:

Η επιστροφή στις πόλεις, το άνοιγμα των σχολείων, η πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδημιολογικών μέτρων προφύλαξης δημιούργησαν συνθήκες έντονης επιδημιολογικής έξαρσης. Από μόνα τους όμως όλα τα παραπάνω δεν εξηγούν την τόσο μεγάλη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές ειδικά φέτος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δυο ερμηνείες:

Πρώτον, τη συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα δυο με τρία τελευταία χρόνια στην κοινότητα. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι στους άλλους ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσότερους χωρίς «ενημερωμένες» άμυνες. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς μέχρι να επέλθει ξανά μεσοπρόθεσμα η προηγούμενη ενδημική ισορροπία. Μια ισορροπία που θα είναι χειρότερη από πριν γιατί πλέον έχουμε και τον κορωνοϊό στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.

Δεύτερον, είναι και η πιο επικίνδυνη θεωρία αν επαληθευτεί, η προηγούμενη μόλυνση με SARS- CoV-2 ενδέχεται να δημιουργεί «ζημιά» στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατά βάση σε ενήλικες) που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με κορωνοϊό μπορεί να οδηγήσει σε ανοσο-διαταραχές.

Facebook Comments