«Υποτροφίες Σταύρος Τσακυράκης» είναι το όνομα των υποτροφιών που χορήγησε το Ποτάμι

27 mins read

«Υποτροφίες Σταύρος Τσακυράκης» είναι το όνομα που επέλεξε το Ποτάμι για τις υποτροφίες που θα δοθούν με τα χρήματα που έκανε δωρεά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ως γνωστόν τον Οκτώβριο το Ποτάμι προσέφερε στο ΕΚΠΑ μισό εκατομμύριο ευρώ με τον όρο ότι τα χρήματα θα ενισχύσουν νέους ερευνητές Υποψηφίους Διδακτόρες οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση πιθανότατα να συνέχιζαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Στην συνέχεια μετά από πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη που έγινε αποδεκτή από τον πρύτανη Αθανάσιο Δημόπουλο, η Σύγκλητος αποφάσισε οι υποτροφίες να έχουν την επωνυμία «Υποτροφίες Σταύρος Τσακυράκης», εις μνήμη  του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 24 του μήνα – και μετά από δίμηνη διαβούλευση – η ΜΕΣΥΑ (το αντίστοιχο της Κεντρικής Επιτροπής των άλλων κομμάτων) θα αποφασίσει την παύση λειτουργίας του Ποταμιού μετά από σχετική πρόταση του Πολιτικού του Συμβουλίου. Ως λόγοι της παύσης αναφέρονται «η αμετάκλητη απόφαση του Επικεφαλής να παραιτηθεί σε συνδυασμό με την πολιτική συγκυρία και τα όσα έχουν συμβεί και έχουν πλήξει πολλαπλώς το ΠΟΤΑΜΙ».

«Ο κίνδυνος να μετατραπούμε σε ‘’κόμμα σφραγίδα’’ είναι υπαρκτός και ανεξάρτητος από τις δικές μας προθέσεις», αναφέρει το Πολιτικό Συμβούλιο ζητώντας εξουσιοδότηση έτσι ώστε να ζητήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει η χρηματοδότηση του Κινήματός, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί για τυπικούς λόγους να σταματήσει τη χρηματοδότηση, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι θα ζητήσει το ποσό της ετήσιας επιδότησης του να πηγαίνει στην «υποτροφία Σταύρος Τσακυράκης» γεγονός που θα σημάνει ότι κάθε χρόνο 100.000 ευρώ, κατά μέσον όρο, θα δίνονται στο ΕΚΠΑ για την υποτροφία.

Πάντως η αναστολή λειτουργίας του Κινήματός – όπως αναφέρει το Πολιτικό Συμβούλιο – δεν σημαίνει ότι τα στελέχη του Ποταμιού θα συνταξιοδοτηθούν. «Άλλωστε αρκετά στελέχη μας συνεχίζουν και σήμερα να πρωταγωνιστούν σε πολλά πεδία πολιτικής και βέβαια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ, τα κοινωνικά δίκτυα», αναφέρει το κείμενο, και καταλήγει: «Όταν οι συνθήκες αλλάξουν και οι καιροί το απαιτήσουν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε ξανά το δρόμο να ενωθούμε και να βοηθήσουμε τη χώρα».

Ποιος ήταν ο Σταύρος Τσακυράκης

Φοίτησε με υποτροφία στο Κολέγιο Αθηνών. Έπειτα σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά. Κατά την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης. Το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρας Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διατέλεσε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τον Απρίλιο του 2018 έκανε το τελευταίο μάθημα σε μια κατάμεστη αίθουσα καθώς θα συνταξιοδοτούνταν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018. Ταυτόχρονα υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.

Στις ευρωεκλογές του 2014 έθεσε υποψηφιότητα με Το Ποτάμι χωρίς όμως επιτυχία. Αρθρογραφούσε τακτικά σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο και ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης The Books’ Journal.

Την 1η Φεβρουαρίου 2016 η Βασιλική Θάνου, τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατέθεσε έγκληση εναντίον του για εξύβριση και δυσφήμηση, λόγω χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει προς το πρόσωπό της, σε άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο. Με ανακοίνωσή τους, 14 καθηγητές συνταγματικού δικαίου εξέφρασαν την αντίθεση τους προς την κίνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου ζητώντας της να αποσύρει την έγκληση.

Πέθανε στις 21 Ιουλίου 2018 στη Μυτιλήνη από καρκίνο.

Facebook Comments