ΑρχικήΕπικαιρότητα«Βαφτίσια» ΠΟΥ στις μεταλλάξεις με ελληνικά ονόματα- Η «βρετανική» έγινε «άλφα»

«Βαφτίσια» ΠΟΥ στις μεταλλάξεις με ελληνικά ονόματα- Η «βρετανική» έγινε «άλφα»

Πρόταση για ονομασία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού βασισμένη στο ελληνικό αλφάβητο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στόχος είναι να απλοποιηθεί η ονομασία τους αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος στιγματισμού ορισμένων χωρών.

Όπως διευκρίνισε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, αποφάσισε την μετονομασία των μεταλλάξεων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αναγνώριση τους σε όλα τα ακροατήρια. Εξήγησαν ότι τα ονόματα που ήδη είχαν οι μεταλλάξεις, όπως B.1.351 για τη νοτιαφρικανική ή το B1617.2 για την ινδική παραλλαγή, ήταν ιδιαιτέρως πολύπλοκα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας των μεταλλάξεων, η λεγόμενη παραλλαγή Kent, η οποία οδήγησε σε σκληρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ονομάζεται «Άλφα». Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2020 είναι η «Βήτα», ενώ το στέλεχος από τη Βραζιλία είναι το «Γάμμα». Η μετάλλαξη της Covid-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ονομάστηκε «Δέλτα».

Η επιλογή του Ελληνικού Αλφαβήτου πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες συζητήσεων. Μεταξύ προτεινόμενων ήταν ονόματα από τους Δώδεκα θεούς του Ολύμπου αλλά και άλλες επιλογές εξετάστηκαν από τους ειδικούς, σύμφωνα με τον βακτηριολόγο Mark Pallen ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες. Όμως, πολλά από τα προτεινόμενα ονόματα ήταν ήδη επωνυμίες, εταιρείες ή ξένα ονόματα.

Μια άλλη ιδέα αφορούσε σε παραλλαγές, όπως VOC1, VOC2 κ.λπ., αλλά απορρίφθηκε αφού επισημάνθηκε ότι έμοιαζε με βρισιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ιστορικά οι ιοί έχουν συσχετιστεί σε πολλές περιπτώσεις με τις τοποθεσίες από τις οποίες πιστεύεται ότι έχουν προκύψει. Για παράδειγμα, ο Έμπολα που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό του Κονγκό.

Ωστόσο, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το να δίνεις όνομα στις μεταλλάξεις με βάση τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικώς μπορεί να οδηγήσει σε άδικη διάκριση. Μάλιστα, σε περίπτωση ανακρίβειας σχετικά με την τοποθεσία από την οποία ξεκίνησε ένας ιός, μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικό για τα μέρη, όπως με τη λεγόμενη πανδημία «Ισπανική γρίπη» του 1918, της οποίας η ακριβής προέλευση είναι άγνωστη.

Αλλωστε, η επιδημιολόγος, Μαρία Βαν Κέρχοφ, κατέστησε σαφές ότι οι νέες ονομασίες δεν αντικατέστησαν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα, τόνισε ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί».

Πηγή: Reuters