ΑρχικήΕπικαιρότηταΒαρώτσος: «Είχαμε προβλέψει τον σεισμό της Κίνας τρεις εβδομάδες πριν γίνει»

Βαρώτσος: «Είχαμε προβλέψει τον σεισμό της Κίνας τρεις εβδομάδες πριν γίνει»

Είναι αφιερωμένος στην επιστήμη του και μιλάει μόνο όταν έχει να πει κάτι. Αυτή τη φορά μίλησε στην ΕΡΤ 1 και στην εκπομπή «Βράδυ Κυριακής».

Ο λόγος για τον Παναγιώτης Βαρώτσο, ο οποίος είναι γνωστός για την προγνωστική μέθοδο των σεισμών ΒΑΝ, είπε: «Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες.  Από το 1984 διαρκώς συνεργαζόμαστε με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στο σάιτ του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία».

Η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει και ενημερώσει εγκαίρως για τον σεισμό της Ιαπωνίας, ο οποίος έγινε την Πρωτοχρονιά με μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος.

Ο κ. Βαρώτσος στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι Συμβούλιο της Ευρώπης, επιτροπή του οποίου είχε επισκεφθεί την ομάδα ΒΑΝ, έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ. «Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι είπε για πιθανό μεγάλο σεισμό σε Τουρκία – Ελλάδα

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτης Βαρώτσος τόνισε πως δεν έχει εκπονήσει σχετική εργασία γι’ αυτό το θέμα, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης.

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος, επίσης, είπε: «Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο».

«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα», είπε ο Παναγιώτης Βαρώτσος, προσθέτοντας: «Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί».

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και, μάλιστα, δίνει επιχορήγηση 58.000 ευρώ τον χρόνο στην ομάδα του – όχι για αμοιβές αλλά, κυρίως, ώστε να προστατεύονται και να επισκευάζονται τα όργανα του δικτύου, τα οποία λειτουργούν στην ύπαιθρο.