ΑρχικήΕπικαιρότηταΒατόπουλος: «Στην επαρχία δεν εφαρμόζουν το lockdown»

Βατόπουλος: «Στην επαρχία δεν εφαρμόζουν το lockdown»

Στην επαρχία το lockdown δεν εφαρμόζεται, ο ιός είναι παντού, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνοντας έτσι μία πρώτη απάντηση για τα επίμονα υψηλά νούμερα της πανδημίας ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για άνοιγμα της αγοράς την 1η Δεκεμβρίου.

Εκτίμηση του κ. Βατόπουλου στο OPEN ήταν ότι η εικόνα με τον μεγάλο αριθμό νεκρών και διασωληνώσεων θα διατηρηθεί, δυστυχώς, για αρκετό καιρό ακόμη: «Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στον ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε και τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα “ατυχές” περιστατικό να τα διασπείρει. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα, και το καλοκαίρι, και το γνωρίζαμε».

«Η αίσθησή μου», σημείωσε, «είναι ότι η μείωση είναι μικρότερη εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πράγμα που σημαίνει ότι το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις μικρότερες πόλεις, και ότι ο ιός είναι παντού και ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πόλη που τώρα δεν έχει κρούσματα μπορεί ξαφνικά να βγει στο προσκήνιο». Βασικός τρόπος μετάδοσης, επανέλαβε, είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός και μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κίνδυνο μεταλλάξεων του ιού: «Υπάρχουν μεταλλάξεις, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα». Ερωτηθείς εξάλλου για την πιθανότητα άρσης των μέτρων τα Χριστούγεννα, ο Βατόπουλος αρκέστηκε να πει ότι «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα». Αναγνώρισε ωστόσο ότι το να υπάρξει μια κοινωνική ζωή την περίοδο των εορτών είναι πολύ σημαντικό, τόσο για το ηθικό των πολιτών, όσο και για την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε ο καθηγητής.