Βήμα-βήμα πώς λειτουργεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

17 mins read

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε το νέο εργαλείο που θα έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους οι πολίτες, δηλαδή τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Εντάσσει, δηλαδή, τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Όπως τόνισε, ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 μέρες ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Αττική τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στο επίπεδο “3”.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Τα 4 επίπεδα

  1. Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας.
  2. Επίπεδο 2 – Επιτήρησης.
  3. Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης.
  4. Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (π.χ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο, β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού, γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε ποιο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας βρίσκεται η εκάστοτε Περιφέρεια.

Facebook Comments