Βίντεο-ντοκουμέντο: Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλεί Έλληνες ψαράδες στα Ίμια

11 mins read

Για μία ακόμη μία φορά στην περιοχή των Ιμίων Καλύμνιοι ψαράδες κατέγραψαν εικόνες τη στιγμή που σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά, περνώντας μάλιστα από κοντά τους με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας τις σειρήνες στη διαπασών.

Σύμφωνα με το Open και τον Δημήτρη Φρέσκο οι συγκεκριμένες εικόνες καταγράφηκαν στις 21 Δεκεμβρίου από τους ψαράδες του αλιευτικού «Καπετάν Αριστείδης». Μάλιστα οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής ακτοφυλακής φλερτάρουν ακόμα και με «θερμό» επεισόδιο. Δύο ακταιωροί του τουρκικού λιμενικού προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τους Καλύμνιους ψαράδες να ρίξουν τα παραγάδια τους στα ελληνικά νερά.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο τα τουρκικά σκάφη κάνουν κύκλους και περνούν συνεχώς μια ανάσα από τα δύο αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και προσπαθούν με τα απόνερα να τους απομακρύνουν. «Είναι δύο καΐκια από την Κάλυμνο, μία δική μας ακταιωρός και δύο τουρκικές. Πηγαίνουν γύρω – γύρω, τους παρενοχλούν, τους κόβουν παραγάδια. Αυτό γίνεται κάθε μέρα», λέει στο Open ο Τάσος Γιαννούκας που είναι μέλος της Ένωσης Εθνοφυλάκων Λέρου.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρακολουθούν και σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής που φτάνει εσπευσμένα στο σημείο. Ο Κώστας Σαρούκος πρόεδρος αλιέων Λέρου, μιλώντας στο Open υπογράμμισε πως «αυτοί καλά κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς αντιδρούμε όπως μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Σαν κράτος τι κάνουμε;» Οι Έλληνες ψαράδες διατηρούν την ψυχραιμία τους. Αγνοούν τις τουρκικές προκλήσεις και δεν απαντούν σε όσα γίνονται. «Δεν τους υπολογίζαμε εκεί. Αυτοί είναι οπλισμένοι και κάνουν άσχημες ενοχλήσεις. Μπορεί να τρακάρουν. Τα καϊκια είναι μικρά, κυρίως 10-12 μέτρων.

Facebook Comments