«Βόμβα» Μαγιορκίνη: «Περιμένουμε νέα μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022»

28 mins read

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση, ενώ ακόμη επικρατούν οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα, προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αφήνει «παράθυρο» για μία ακόμη μετάλλαξη που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία μέσα στο 2022.

«Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022» λέει στην ιστοσελίδα Reader.gr.

Ερωτηθείς πότε θα κάνει την εμφάνισή της αυτή η μετάλλαξη, δεν μπορεί να κάνει κάποια ακριβή πρόβλεψη, ωστόσο εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Το χρονικό σημείο αυτής της εμφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο «καυτός» μήνας, καθότι η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα και η Όμικρον παρουσιάστηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Δέλτα παρουσιάστηκε πέρυσι τον Μάρτιο με Απρίλιο, οπότε είναι το δεύτερο πιθανό χρονικό σημείο εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής» τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντορίτ Νιτζάν, επισημαίνει -μιλώντας σε εφημερίδα του Ισραήλ- πως μπορεί να εξελίσσονται εν αγνοία μας νέες παραλλαγές κάπου, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας ο παγκόσμιος εμβολιασμός.

«Αυτό που πιθανότατα θα δούμε στην Ευρώπη είναι ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις και παραλλαγές στον ιό θα συμβαίνουν πλέον στα πλαίσια της Όμικρον.

Ωστόσο την ίδια ώρα, κάτω από τη μύτη μας στην Αφρική και σε άλλες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικά στελέχη που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η Όμικρον δεν είναι τώρα το μεγαλύτερο ζήτημα, γιατί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να προσφέρουμε εμβόλια σε άλλες περιοχές του πλανήτη» λέει.

ΠΟΥ: Η «Όμικρον 2» σύντομα θα κυριαρχήσει παγκοσμίως

Η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί πως η παραλλαγή ΒΑ2 του στελέχους Όμικρον πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Γνωστό και ως Όμικρον 2, το υποστέλεχος αυτό φέρει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος Όμικρον που είχε εντοπιστεί στα τέλη του 2021 στη Μπουτσουάνα και εξαπλώθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην Υφήλιο.

Η ΒΑ2, ή Όμικρον 2, θεωρείται από τις υγειονομικές αρχές σε Βρετανία και Δανία κατά 30%-34% πιο μεταδοτική και από την Όμικρον και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά τη νέα παραλλαγή ως νέο στέλεχος ανησυχίας, όπως ήταν οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον.

Η δρ. Νιτζάν δήλωσε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του Ισραήλ ότι η Όμικρον 2 φαίνεται να είναι σε πορεία προς παγκόσμια κυριαρχία αλλά πιθανότατα όσοι μολύνονται με το αρχικό στέλεχος Όμικρον θα έχουν ανοσία και για την υποπαραλλαγή του.

«Η αναμενόμενη πορεία του είναι ότι η νέα παραλλαγή θα κυριαρχήσει παγκοσμίως, καθώς μόλις περάσει ένα συγκεκριμένο σημείο θα καταστεί κυρίαρχη όπως βλέπουμε ήδη σε Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε στην Jerusalem Post.

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν φαίνεται να υφίσταται κίνδυνος επαναμόλυνσης για όσους έχουν ήδη κολλήσει το αρχικό στέλεχος Όμικρον, καθώς οι δύο παραλλαγές του κορωνοϊού δεν είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, μολονότι ακόμη δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να καθιστά σίγουρο το συμπέρασμα αυτό.

Όπως μάλιστα τόνισε η ισραηλινή παιδίατρος, η κύρια διαφορά μεταξύ της Όμικρον και της Όμικρον 2 είναι η μεταδοτικότητά τους: «Περνά από άτομο σε άτομο πολύ ταχύτερα», είπε η δρ. Νιτζάν για την Όμικρον 2: «Εάν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον που έχει τον ιό, θα τον κολλήσεις. Τη στιγμή που θα βγάλεις τη μάσκα σου για να φας ή να πιεις… ποτέ δεν ξέρεις πότε θα μολυνθείς. Το βλέπουμε αυτό στη Δανία, κινείται ταχύτατα».

Μια άλλη διαφορά που εντοπίζεται, σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ, είναι η μικρότερη περίοδος επώασης του ιού με την Όμικρον 2: Πολλοί αναφέρουν ότι αρρώστησαν μόλις δύο με τρεις μέρες μετά τη διαπιστωμένη έκθεσή τους στη νέα παραλλαγή, σε αντίθεση με την περίοδο πέντε ως επτά ημερών που αρχικά απαιτούσε ο κορωνοϊός για να προκαλέσει την Covid-19. Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που αναφέρουν ότι πέρασαν δύο εβδομάδας ώσπου να αρρωστήσουν.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα