ΑρχικήΕπικαιρότηταΒρετανός πρέσβης: «Μ. Βρετανία και Ελλάδα σημαντικοί πυλώνες της διεθνούς απάντησης στην...

Βρετανός πρέσβης: «Μ. Βρετανία και Ελλάδα σημαντικοί πυλώνες της διεθνούς απάντησης στην εισβολή του Πούτιν»

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα αποτέλεσαν από κοινού σημαντικούς πυλώνες της διεθνούς απάντησης στην εισβολή του Πούτιν. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ενίσχυση μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, στο πλαίσιο της οποίας τα ελεύθερα κράτη θα ευδοκιμούν», τονίζει στη δήλωσή του ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ με αφορμή την ετήσια ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε (11.30 ώρα Ελλάδος) η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο Βρετανός πρέσβης σημειώνει την αλλαγή στάσης της χώρας του με σημείο τομής την 24η Φεβρουαρίου όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

«Όταν έφτασα στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, είχα την τιμή να παραστώ σε μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία. Ήμουν – και συνεχίζω να είμαι – υπερήφανος που εκπροσωπώ το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις μεγάλες δυνάμεις που υποστήριξαν τον αγώνα της Ελλάδας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία το 1821 και μία χώρα που έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε μια σειρά από μεταγενέστερες μάχες ενάντια στην τυραννία. Σε αυτές τις εκδηλώσεις είχα τη χαρά να στέκομαι δίπλα στους Γάλλους, φίλους και συμμάχους μας, καθώς και δίπλα στους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι συμβόλιζαν την υποστήριξη της Τσαρικής Ρωσίας στην ελληνική ανεξαρτησία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Πούτιν και η Κυβέρνησή του εξαπέλυσαν μια βάναυση, παράνομη και ανυπεράσπιστη εισβολή σε ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους ανά τον κόσμο, υποστηρίζουμε ενωμένοι την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει η κ. Τρας, ο Βρετανός πρέσβης προαναγγέλλει ότι «σε αυτή την σημαντική ομιλία, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, θα υπογραμμίσει πως ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να επιδείξει τη σταθερή αποφασιστικότητά του. Με ακόμη πιο ισχυρές συμμαχίες, μια ισχυρή ασφάλεια – τόσο σε επίπεδο άμυνας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας – σε ότι αφορά τα συμφέροντά μας ως υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς και σε ότι αφορά τις αξίες μας, ως υπεύθυνες χώρες που σέβονται το κράτος δικαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, η κ. Τρας θα αξιοποιήσει την αποψινή της ομιλία στο Mansion House του Λονδίνου για να υποστηρίξει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει «καταλύτη ευρύτερων αλλαγών» ως προς την αποτροπή επιθετικών χωρών». Θα παροτρύνει την κινητοποίηση σε τρεις άξονες: ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη για την αποτροπή επιθέσεων, ενισχυμένη οικονομική ασφάλεια και βαθύτερες παγκόσμιες συμμαχίες, ενώ θα παρουσιάσει το όραμά της για μια νέα εποχή ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Θα προειδοποιήσει επίσης ότι «η μοίρα της Ουκρανίας παραμένει στον αέρα» και θα υποστηρίξει ότι ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο καθεστώς του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης «της διακοπής στην εισαγωγή πετρελαίου και αερίου, μια και καλή», προσφέροντας επιπλέον αμυντική ενίσχυση και συνεχιζόμενη ανθρωπιστική υποστήριξη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ